Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как се раждат аятоласите? Чудили ли сте се някога? Как хора, които сами се титуловат като "духовни водачи", постепено зомбират хората до такава степен, че последните забравят всичко човешко и извършват ужасяващи действия в името на някой бог? Взривяват самолети, взривяват хотели, убиват себе си, пребиват с камъни познати и непознати, изгарят на клади инакомислещи, тръгват на "свещени войни" с пълна индулгенция да вършат жестокости...

Всяка религия, опитваща се да излезе от рамките на "духовното" и да се намеси в политическия живот заради власт, пари или влияние (то е едно и също), рано или късно стига до своите "мрачни времена". Интересно е да се направи исторически обзор от шаманизма на племената, през всички религиозни учения, та чак до Църквата на Летящото спагетено чудовище или Ордена на Джедаите, които са официална религия в Австралия. Но това е друга тема.

Факт е, че всеки има нужда от вяра. Всеки има вяра. Някаква, лична, собствена. От която черпи сили в трудни моменти. Или на която благодари в прекрасни мигове. Няма значение как се казва субекта на вярата: Христос, Аллах, Буда, Кром, Зевс, Йода... Даже атеизмът е вид вяра. Вяра в смисъла на система от вътрешни убеждения. Вяра в собствените сили и способности. Няма лошо. Историята на религиите даже показва, че много от сега изглеждащите ни различи учения имат едни и същи корени, просто са се разделили някъде по пътя. Но и това е друга тема.

Почти всички религии (без например култа към Кали и други подобни) са миролюбиви. Те наистина дават сила и покой на вярващите. Ако се зачетете в повечето свещени книги, ще се убедите в това. Драмата при всяка една религия идва когато група нейни висши духовници решат да я използват, за да трупат власт. Характеристиките най-често са:

1. Изкривено и крайно тълкуване на свещени текстове;

2. Проповядване на ненавист към всички други религии;

3. Усилване на табутата до крайност;

4. Забрана за четене на каквато и да е друга литература, различна от конкретната свещена книга;

5. Заплаха с вечни мъки, причинени от съответното божество;

6. Обещания за чудеса в задгробния живот на подчиняващите се;

7. Заплахи за отлъчване на инакомислещите;

8. Призив за разправа с друговерци

и т.н.

Познато ви звучи, нали? Да, аятоласите правят точно това. Зомбират последователите на исляма и ги призовават на свещена война. Да, католицизмът имаше доблеста да признае, че Свещената инквизиция (терминът идва от inquisitio = търсене, разследване) и Кръстоносните походи са срамни моменти в историята на християнството. И много още примери могат да се дадат.

Тъжното е, че в 21-и век, когато имаме шанс да гледаме към бъдещето и да преодолеем 600 години изоставане от западната цивилизация, Българската православна църква рязко завива към мрачните времена на феодалното мракобесие. "Анатемосване", "отлъчване", "либерална сган" и други подобни думи звучат озадачаващо. Остава само да се призове и на оръжие и ще имаме установяване на "Християнска държава". Всички прилики с "Ислямска държава" са напълно случайни...

Ако искате да загубите време, чуйте репортажа.

Оставям настрана всички фактологически и логически противоречия, те не правят впечатление само на религиозните фанатици. Освен това, по закон Църквата няма право да се бърка в светските дела. Още по-малко да дава "юридически издържани съвети" към Народното събрание. Камо ли да заплашва правителството с отлъчване.

Стана ми интересно какво е направила Църквата за миналата година. Като дейност към хората. Нали са "духовен" и "божи" храм. Та, вижте отчета й:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=252441

Боядисване на яйца, изчитане на молитви и организиране на събиране на средства, където миряните даряват, но не и църковните представители. Забавно. И много духовно. Даже ние в офиса сме дарили повече от цялата БПЦ. Да не говорим за много други организации, които наистина са се отдали на дарителски инициативи.

Предлагам на Църквата да реши малко вътрешни проблеми като:

1. какво ще направи с агентите на Държавна сигурност в редиците си;

2. какво прави с имотите си и как разполага с тях;

3. плаща ли данъци и какви;

4. какво са направили за бедните, насилените, нуждаещите се;

5. Колко приюта, центъра за помощ, обеди, вечери и т.н. са направили за хората;

и т.н.

и чак тогава да да анатемосват когото и да е.

И да, готино е да се ползваш с облагите на западната демокрация като ролекси, ролс-ролси, фейсбук, интернет и т.н. А в същото време да не приемаш естественото задължение да се отнасяш човешки с жените.

И е забавно как призива за "консерватизъм" на църковните представители съвпада с мнението на ретроградните сили при комунистите и патриотарстващите.

Хората мечтаят да покорят Марс, ние още водим диспут дали да се връщаме в "изконните консервативни традиционни кръстоносни походи".

Аман!

*Коментарът е от фейсбук