Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последните дни в медиите има оживена дискусия защо не е предвидено в учебниците за средношколци да се говори и за периода на фашизъм в България.

Мисля, че мога да се изкажа компетентно по въпроса, защото имам сведения от първа ръка. През пролетта на 1944 година баща ми и дядо ми (бащата на майка ми) са били едновременно в най-страшния български фашистки концлагер – Еникьой.

Той се е намирал в окупираната от нас Северна Гърция и се е смятал за най-страшния монархофашистки концлагер. За него след 1944 годинина са писани книги, стихотворения, поеми.

В лагера не е имало достатъчно вода и всяка сутрин 5–6 лагерници с една бъчва, натоварена на магарешка каручка, отивали до близкото гръцко село, за да налеят вода – разбира се, с въоръжена охрана. Всеки път обаче са успявали да скрият в бъчвата голямо количество хранителни продукти.

Суджуци, масло, сирене,

няколко самуна хляб. Когато съм разказвал за лагера, много често са ме питали:

- А хлябът във водата не се ли е разкисвал?

- В коя вода?

- Ами нали са ходили с бъчвата за вода.

- Да, ама на отиване бъчвата е била празна.

Просто лагеристите са забелязали, че децата в гръцкото село са много гладни, и те като социално ангажирани хора тайно са изнасяли от концлагера храна, за да нахранят децата от селото.

В лагера вкарали и Анто Бояджиев – виден столичен адвокат и анархист. А той бил с буйна къдрава черна грива. Нареждат му да се остриже. Той заявява, че косата му е знак на неговото лично достойнство и няма да се остриже. Обясняват му все пак, че това не е почивен дом, а концлагер. Той отказва. Вкарват го за два дни в карцера. Пак отказва да се остриже. И го оставят с косата. Ако го наскачат въшки, сам да се оправя!

А по време на социализма – някъде до началото на 60-те години,

в училище ни стрижеха нула номер

Е, само момчетата. А въшки тогава, ей богу, нямаше.

Концлагеристите са можели да получават колети по всяко време. Правели са си увеселения.

Провеждали са си марксически кръжоци. А на когото не му се е стояло в лагера или пък е имал важна работа, не е било проблем да избяга. Веднъж обаче избягали трима души наведнъж. Комендантът на лагера ги събрал и ги предупредил, че

а избягат повече

от двама души едновременно, ще има тежки наказания и голямо затягане на дисциплината. Някой да е чувал за избягали концлагеристи от Белене или от Ловеч?... A?

Определено е имало фашизъм в България, но неговите истински и систематични изстъпления започват на 9 септември 1944 година.