Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Ананиев събира кметовете и областните

управители за проблемите в общинските болници.

Лекари от 23 града протестираха. МЗ дава 28 млн. лв.

В държавните болници ще има еднакви правила за определяне на заплатите. Те вече се разработват в здравното министерство. Това стана ясно след среща вчера на министър Кирил Ананиев и екипа му с ръководството на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Поводът - недостигът на медицински сестри.

Фиксирана стартова заплата от 1000 лв. за сестра и 1500 лв. за начинаещ лекар лансира д-р Иван Кокалов, който е представител на КНСБ в Надзорния съвет на здравната каса. “Ако искаме да има персонал, трябва да има щатни заплати”, категоричен бе той. И двете страни на срещата са убедени, че промяна в заплащането трябва да има.

Не може публичният ресурс, който всички ние отделяме, да формира печалба в държавните и общински заведения, вместо да се изразходва за лечението на гражданите, каза още д-р Кокалов.

Лекари и сестри от 23 града по същото време излязоха на протест срещу държавната политика спрямо общинските болници. За час по обяд вчера те прекъснаха работа, за да заявят исканията си - допълнителна субсидия от 30 млн. лв. за разплащане на задълженията на болниците. Общо те са с над 100 млн. дългове, натрупани основно заради ниската цена на клиничните пътеки и поетите от тях пациенти над зададения от касата лимит.

Цените на пътеките ще се предоговорят, а някои изисквания за разкриване на дейности ще (медицинските стандарти, б.а.) ще се облекчат, обещаха им от здравното министерство. Това ще даде финансова стабилност и спокойни условия за работа на медиците в общинските болници, уверяват от МЗ.

Иначе от министерството нямат право да дадат искана субсидия от 30 млн. лв., тъй като болниците са търговски дружества и това ще се смята за непозволена държавна помощ. През 2018 г. обаче общинските болници ще получат над 28 млн. лв. от държавата по методика за субсидиране на лечебните заведения - за спешна помощ, поемане на неосигурени пациенти, обслужване на болни в отдалечени и труднодостъпни райони, за ТЕЛК и др. Това обявиха от екипа на министър Ананиев в деня на протеста.

Оттам припомниха, че могат да подпомогнат стабилизирането на закъсалите общински болници само с предложения за преструктурирането им, но решенията се вземат от местните власти.

Затова днес и утре министър Кирил Ананиев ще се срещне поотделно с представители на областните и общинските болници. Ще им разкаже с какви мерки ще се оздравяват държавните болници. Това може да послужи като пример и отправна точка на кметовете да стабилизират общинските лечебни заведения.

“След тези срещи ще очертаем насоките, в които ще работим съвместно”, отбеляза и зам. здравният министър Жени Начева. “Дебатът с общинските болници сега трябва да е насочен не към пари, а към това какво и кого ще лекуват и как да преструктурират дейността си, така че да предоставят най-добрата болнична помощ за населението в района си”, допълни тя.