Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как Тайванчик купи зимната олимпиада в Солт Лейк Сити

Започващата след броени дни олимпиада в Южна Корея беше белязана от шумни скандали още преди официалната церемония по откриването. Заради масова употреба на допинг руските спортисти бяха извадени от игрите, а чистите им колеги ще се състезават под неутрален флаг. Феновете на спорта обаче не бива да се заблуждават, че игрите в Пьончанг ще са нещо невиждано, и по-специално от гледна точка на шумните интриги и ескалиращото напрежение.

Преди 16 години в САЩ се провежда зимна олимпиада, която също скандализира целия свят със странни събития и фалшификации по време на игрите. И там има шумен допинг скандал, но за него след малко

Безспорно най-конфликтният момент от игрите в американския курорт Солт Лейк Сити е състезанието по фигурно пързаляне. На ледената пързалка безспорни фаворити са руснаците, но на финала изненадващо на върха на почетната стълбичка се качват френските състезатели Марина Анисина и Гуендал Пейзера. Публиката е шокирана, специалистите са объркани. Французите представят прилично съчетание на ледената арена, но то в никакъв случай не би трябвало да им стигне за златните медали. Въпреки това те са коронясани за сметка на руснаците, след като получават високи оценки от петима съдии.

Щастливите победители не дават ухо на злостните коментари по свой адрес, а сънародниците им са готови да ги обявят за герои. Още по време на игрите обаче започва да се говори за

намесата на

тъмна сила

в състезанията по фигурно пързаляне. Американски журналисти намекват за намесата на мафиотски структури в разпределянето на медалите. Но как е възможно мафията да се интересува точно от фигурното пързаляне, което нито генерира чак такъв зрителски интерес, нито е арена на огромни залагания в букмейкърските къщи.

Феновете на този спорт обаче са убедени, че измама има и настояват за разследване. Беларуският тим, който е класиран на пето място, подава официално възражение до международната федерация, в което твърди, че

двойки с падания

на леда

са били класирани по-напред от тях. Жалбата им е отхвърлена, но духовете не се успокояват. Седмици след края на олимпиадата става ясно, че със случая са се заели агенти на ФБР и колегите им от руските спецслужби. Вече няма съмнение, че красивият и изящен спорт е бил използван като параван за осъществяването на мръсни сделки.

Разплитането на пъзела води спецченгетата до родения в Ташкент руски гражданин Алимжан Тохтахунов, известен още в подземния свят като "Тайванчик" и считан за важна фигура в една от големите руски

престъпни групировки,

действаща в Западна Европа и най-вече в Южна Франция. Именно Тайванчик е човекът, уредил победата на френските състезатели. Още преди началото на игрите в американския курорт той се среща с някои от съдиите и ги стимулира финансово да гласуват на олимпийското състезание както той им нареди. Разследващите бързо събират и железни доказателства. Те разполагат и със запис на телефонен разговор между руския мафиот и майката на щастливата олимпийска шампионка Марина Анисина.

„Дъщеря ви ще стане шампионка, дори и да падне на леда. Всичко съм уредил", заявява крайно непредпазливият Тайванчик на амбициозната майка. Той прави куп други грешки, които доказват вината му по безспорен начин. Американските и руските спецслужби се затрудняват само да докажат какъв е мотивът на един от главатарите на руската мафия да нагласи олимпийския турнир по фигурно пързаляне.

Парите очевидно

не са мотив,

тъй като Тайванчик няма никаква финансова изгода от победата на французите. Странното е, че той подкрепя чужд отбор за сметка на руснаците. Така отпада и версията за държавна намеса в скандала.Европейски медии излизат с крайно интересна версия, според която руският мафиот е хвърлил толкова усилия и пари само и само за да се хареса на тогавашния френски президент Жак Ширак. Но не става дума само за симпатия. Тайванчик търсел ходатайстване от най-високо ниво в опит да удължи френската си виза и да остане за неопределен срок от време в Париж, където е

купил шикозен апартамент

Номерът му не минава и френските власти подготвят изгонването му от страната, тъй като го подозират за трафик на оръжие и наркотици.

Руснакът не се отказва и търси подкрепата на шефа на на Френската федерация по фигурно пързаляне Дидие Гелаге, напомняйки му каква огромна услуга е свършил за него и за френския спорт. И този му номер не минава и Тайванчик е принуден да се премести в огромното си имение в Италия, където е арестуван от полицията и обвинен за нагласяването на резултатите по време на олимпиадата. Шумният арест не води до нищо съществено. Тайванчик е свикнал да се измъква от подобни ситуации, а и разчита на огромен екип от опитни адвокати.

Колкото до олимпиадата в Солт Лейк Сити, скандалът във фигурното пързаляне съвсем не е единственият по време на игрите. Руската федерация заплашва да

напусне олимпиадата,

ако не бъде прекратено тенденциозното отношение към нейните състезатели. Много от руските спортисти се оплакват, че са били ощетени от съдиите, а домакините нарочно им пречели да се концентрират върху състезанията.

Истината е, че американците се престарават с мерките за сигурност, тъй като все още не са преживели шока от терористичните удари на 11 септември 2001 г. Над 80 млн. долара са похарчени за охрана на олимпиадата, но много от спортистите не са доволни, че ги третират като обитателите на строго охраняван затвор.

Не се минава и без шумен допинг скандал. Ски бегачите Лариса Лазутина от Русия и германецът с испански паспорт Йохан Мюлег изгубиха своите златни медали, след като кръвните им проби доказаха наличие на веществото дарбепоетин. В употребата му беше уличена и друга руска ски бегачка - Олга Данилова, която също бе дисквалифицирана. В края на игрите домакините се обявяват за истинските победители напук на всички скандали и интриги. Те изчисляват чиста печалба от 100 млн. долара, което е двойно повече от планираното.

Коментара ()

Вашият коментар