Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изцепките на екстравагантните млади богаташи взривиха протестите в Иран

Докато протестите в Иран затихват, изданието “Бизнес Инсайдър” публикува информация и снимки на разкошния живот на иранския елит.

Демонстрантите започнаха с икономически искания, но постепенно антиправителствените протести се насочиха към една и съща цел: богатия елит, който се възползва от предимствата на теократичния режим. “Когато из изпълнените с хора улици на Техеран фучи мазерати, минавайки край претъпкани автобуси и занемарени домашни седани, пешеходците понякога отприщват потоци от проклятия", пишат Шашанк Бенгали и Рамин Мосагхим в "Лос Анджелис Таймс".

Екстравагантният живот на младите богаташи

подхрани социалното недоволство в Иран, твърди “Бизнес Инсайдър”. Изданието дава пример с един от популярните профили в инстаграм с наимнование “Богатите деца на Техеран”, в който привлекателни 20-годишни момичета се гордеят със сандали “Хермес” по $1000 и очарователни млади мъже карат луксозни дизайнерски коли.

Пред в. “Ню Йорк таймс” иранският журналист Амир Ахмади Ариан казва: “Богатите млади иранци се държат като нова аристокрация, която не знае източника на своето богатство.” Те безсрамно карат поршета и мазерати пред очите на бедните и публикуват снимки в инстаграм от своя богат живот, твърди Ариан. Неравенството на хората става факт през последното десетилетие, но се очертава особено ясно, след като президентът Хасан Рохани въвежда бюджет на строги икономии.

Докато протестиращите от работническата класа викаха "Смърт на Рохани" и "Смърт на диктатора", профилът на “Богатите деца на Техеран” в туитър подкрепяше президента и иранското правителство в миналото. Акаунтът @TheRichKidsofTehran скоро промени статута си на “личен”, след като покрай протестите придоби международна слава. Но в интернет има не малко снимки.

Богати младежи

се разхождат

край басейни

в разкошни къщи в столицата, докато в друга част на града някои живеят в бедност. Много снимки показват подаръци, които обикновено са скъпи коли. Пътуванията заемат голяма част от страницата на “Богатите деца на Техеран” в инстаграм. Богатите деца пътуват в чужбина на музикални фестивали, където гордо представят своята страна.

Може да се видят луксозни ваканции. На снимка се вижда голяма яхта, на която се излежава млад мъж в спортна форма. Млади незабулени жени по бански и бикини позират на просторни тераси и плажове под слънчевите лъчи, което по принцип е недопустимо в Иран. На снимките момиче от елита, облечено в марков бански костюм, се радва на традиционната иранска дейност – пушене на наргиле във вана.

Скъпите автомобили, които реват по улицата, често предизвикват раздразнение у онези, които не могат да мечтаят за това. Богатите, естествено, живеят в суперлуксозни и екстравагантни къщи, които голямата част от иранците дори не са виждали.

Саман Гасемзадех, очарователен млад мъж с поддържана фигура и източен вид, е една от най-известните ирански звезди на инстаграм (saman.ghasemzadeh1), със стотици хиляди последователи. Може да го видите как

пазарува златни бижута

Той е гост и на парти за рожден ден, където музиката пуска известен диджей. Рождените дни също показват разкоша, в който тънат богатите – колите, къщите, дрехите им определено не са това, което редовият иранец може да си позволи. Жените предпочитат чанти “Шанел” и “Луи Витон”, а мъжете се перчат със скъпи часовници в рекламни съобщения и снимки, насочени към поощряване на продажбите в Иран.

Колите също са дизайнерски версии. В противовес на строгия теократичен режим има снимки, на които край млади незабулени жени с разголени рамена, явно в чужбина, има чаши алкохол, строго забранен в Иран.

Разликата между богатите и бедните

се чувства по-осезаемо през последните 10 години, тъй като състоянието на иранската икономика се е влошило. Цените на стоките се повишават с двуцифрени темпове, а иранската валута е загубила близо една десета от стойността си от май, сочи анализ на “Уолстрийт джърнъл”. В светлината на съобщенията за настоящите социални и икономически вълнения в Иран някои социални мрежи и постове показват частните джетове и чисто новите коли бугати на елита.

Въпреки откровеното недоволство от демонстрирания лукс, в социалните мрежи има и коментари, които изразяват недоверие, че някои от публикуваните снимки на момичета в западни дрехи и с открити лица са на иранки. “Няма начин тези момичета да са от Иран, едната е с руса коса”, пише потребител във фейсбук.