Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България щяла да поставя МЛАДИТЕ ХОРА на първо място. Един от основните й четири приоритета щели да бъдат образованието в Европа. Гледам и не вярвам на ушите си!

Това за същата ТАЗИ България ли става дума, където неотдавна бе констатирана над 40% функционална неграмотност?

За същата тази България ли, която не си спазва Конвенцията за защита на детето и не осигурява на всяко едно дете, живеещо в страната правото на задължително образование от 5 до 18 годишна възраст?

Колеги, извадете статистиката на децата, които не ходят изобщо или ходят от дъжд на вятър на училище поради бедност, мизерия, предразсъдъци, дискриминация и т.н.. Направете репортажи за тези деца и безизходицата, в която живеят те и родителите им.

Обяснете на властимащите и на населението в България, че тези деца, които днес не ходят на училище, утре ще виснат като воденичен камък на социални грижи и вместо да работят и печелят за пенсионери, ще трябва да делят мизерния им залък. Или още по-лошо: ще попълнят криминалния контингент на страната!

Обяснете нагледно по телевизията, по радиото и всички възможни медии, че тази неграмотност е заплаха не само за сигурността и просперитета на всеки един български гражданин поотделно, но и за националната сигурност на страната!

Защото вече не сме нация, а тълпа!

*

Писах за престъпното нехайство на българските властимащи, което ни е докарало дотам да сме държава, наредила се по неграмотност до африканските държави! (Това направиха от някогашна, известна с любознателността си България, в която през 19 век имаше училище във всяко селце и махала!)

Пък на всичкото отгоре се бият в гърдите пред ЕС и света, че докато траело било председателството на България, неин приоритет щели да бъдат образованието и младите хора!

Наглост и лицемерие, за които няма думи! И още по-нагли "оправдания", че нямали били пари, за да осигурят на всяко едно детенце в държавата да може да ходи достойно на училище от 5 до 18-годишна възраст без значение какви са родителите му - здрави или болни, инвалиди или не, бедни или богати, българи или цигани, руснаци, турци, евреи. Пари за луксозни "джипки", мерцедеси, БМВ-та и за лични шофьори има, а пари за бъдещето на България, за това пари няма!

И ето какво писмо получих, махнала съм само името на града и името на момичето, което ми го прати, четете, пък мислете за какво става дума в България.

Защото това писмо разбива мита, че циганчетата не искали да учат:

"Здравей Дани, чета за образованието и реших да ти пиша. От април 2017 г. обучавам деца от циганската махала в един провинциален град. Това се случва в помещението на една протестантска църква. Имам около 70-80 деца от 2 до 15-годишни. Малките рисуват, големите пишат и решават задачи.

Те ходят на училище, може би около 5-6% не ходят. Но в 3, 4, 5, 6 клас не познават буквите, не си знаят трите имена, рождените дни, месеците, планетата, родния град. Те ходят и на занималня в редовни общински училища. Не могат да изваждат, таблицата за умножение е като петифура в небето. Децата не са изоставени, с малки изключения, сравнително чисти са, но с тях се отнасят като с хора втора ръка. Нищо не съм им говорила, просто ходя на училище с някое герданче, сресана, с чисти дрехи и ръце, казвам "благодаря", "заповядай", "извинявай". И те вече идват сресани, опитват се да бъдат учтиви. И споделят как се отнасят с тях в училище и защо някои от тях заради грубост от страна на учителите, вече не ходят на училище.

Сега всички имат тетрадки, вземат си тетрадката, вземат си книжка и започват да пишат. И пишат. Преписват вярно. Но не знаят да четат. Защото ги карат да преписват автоматично от дъската - ден след ден, година след година. Сега бавно, ден след ден пишем трите имена, учим буквите, сричаме, изваждаме. И нямаш представа как залата се пълни с деца, които искат да знаят. Сега е доста студено, защото има 1 климатик за едно голямо помещение, няма пари за дърва. Но децата пак идват. Понякога от църквата им дават вафличка, кроасан, няма средства за друго, но те пак идват. Не знам дали проблемът е в приоритетите, тези хора ходят на училище, учители получават заплати, но тези деца учат истински извън училище. Опитах да осигуря финансиране чрез проект към "Нова тв" - промяната, казаха, че не отговаряме на целите на проекта...А промяна е възможна, с малко помощ от приятели."

Та ето. Не е вярно, че циганчетата не искат да учат. Но е вярно, че българските власти не искат да учат. А да си я карат, както досега. А вече се давим в морето от невежество и утре ще се издавим всички.

Даниела Горчева специално за "168 часа"