Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илиян Василев: Да не се излагаме пред света с провинциалното си поведение

Илиян Василев във фейсбук:

Нещо практично по ратификацията на Истанбулската конвенция, да не пропусна, че и БСП начело с жена, отказва да говори изобщо за основния проблем - насилието над жените.

Първо, всеки път когато някой отвори дума за ратификацията поне половината от времето, което говори и Ви занимава със собствените си "страхове" или "прочит", да говори за насилието над жените. Защото това е големия проблем и ратификацията ще означава просто, че България се присъединява към международно усилие.

Второ, в българския език съществува среден род - примерно детето. Децата си остават от мъжки и женски род, но обществото е приело, че те са обект на специална закрила и третиране като социален статус. Въпреки, че не пряко съотносимо към тема, този пример Ви илюстрира нуждата от социална интерпретация на понятието пол. При това не само жените, които са обект на насилие, неравноправие - спомнете си кога получават избирателни права, още не получават равно заплащане, равни възможности в политиката дори, да не говорим, че насилието над тях все още не се преследва по начина, по който това да им гарантира равнопоставеност. Ако някой мъж набие някой друг мъж, потърпевшия може да потърси правата си в съда. Но неравнопоставеност има и спрямо мъжете - примерно, при бракоразводни дела съдът не знам защо приема, че е естествено децата да отидат при майката за грижа. Това накратко за разликата между социалните и биологичните измерения. Конвенцията именно адресира тези теми.

Трето, очевидно нормата, за която Москов говори е, насилието, а не дефиницията на пол. Не зная някой от патриотите да се е отличил с особено равноправно отношение към жените, вижте колко жени има при тях на високи позиции изобщо на някакви позиции. Не искам да навлизам в личния им статус по темата. Тази сцена с насилието на Симеонов над възрастната жена говори за остри дефицити във възпитанието, което никаква политическа демагогия не може да прикрие.

Четвърто, това, че БСП се присъединява към патриотите означа, че Нинова просто е преминала границата на рационалното поведение и в търсене на всякакъв дивидент да опозиционира ГЕРБ. Това само я делегитимира като политически лидер и държавник, като я отдалечава кардинално от възможността да спечели избори и да води държавата.

Последно от практична гледна точка, защото спорът с тези хора е губене на време - как да спориш с човек, който твърди, че било хипотетично възможно в дългосрочна перспекива да настъпи Армагедон при интерпретацията на Истанбулската конвенция - в смисъл трети пол и т.н. В дългосрочен аспект всички сме мъртви и Вселената ще изчезне.

Народното събрание може при ратификацията на конвенцията просто да приеме декларация, че това не означава трети пол, за да не се излагаме пред света с провинциалното си поведение.

За съжаление ГЕРБ не умеят да защитават подобни тези, защото в тях няма пари и материален интерес. Защитата е вяла, пасивна и от немай къде. А става въпрос за ценности и за огромен проблем в обществото - ненаказаното насилие.