Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сарком на Капоши отне Донка Стоянова от любящо семейство и верни приятели

Винаги усмихната, с лъскава черна коса и гладко бяло лице. На 54 г., вече станала баба на прекрасно момиченце, Донка Стоянова спечели титлата "Мисис Бургас Юнивърсъл" в конкуренция с още девет омъжени дами.

По време на конкурса на 25 март 2017 г. Донка е ослепителна, блести в красива червена рокля, а лицето й е огряно от сияйна усмивка.

Невъзможно е да допусне човек, че такава жена се бори с тежко злокачествено заболяване.

"Това беше начин да се разведри, радваше се, не очакваше, че на нея ще присъдят титлата. Ние я окуражавахме, готвехме се за международния конкурс, който трябваше да бъде в Лас Палмас, мисля. Но след конкурса никой не я потърси повече, макар че бяхме готови да поемем разноските по пътуването, за да й осигурим подобно преживяване", сподели пред 168 часа съпругът Митко Стоянов.

Донка се записала за участие в "Мисис Бургас" с огромно желание. Давала всичко от себе си по време на репетициите.

"Нито веднъж не се оплака, че нещо я боли, че не може да изпълни някоя задача. Знаехме, че има онкозаболяване. Тя не го е крила, но и не говореше за него", казва Илияна Тодинова, която организира конкурса в Бургас.

Но само 13 дни след бляскавото светско събитие в грандхотел "Приморец" Мисис Бургас се подлага на поредната операция.

Донка страда от коварното злокачествено заболяване сарком на Капоши. Диагнозата е поставена през 2011 г. и оттогава до декември 2017 г., бургазлийката преживява седем тежки операции, в които е между живота и смъртта. Но винаги успява да се пребори и да се изправи отново.

"Много силна жена със страхотен дух. Никога не се оплака, след всяка операция казваше, че ще се оправи. Ако беше някоя друга, щеше да се предаде още след втората", казва просълзен съпругът й Димитър.

До 2011 г., когато й поставят страшната диагноза, Донка никога не е боледувала, дори хапче за настинка не е вземала.

Преди да се разболее, работела в шоколадовата фабрика "Победа", а последно в тъкачната фабрика "Яна Лъскова".

Първите симптоми, които усетила, били тежест и болка в областта на малкия таз. Когато на 7 февруари 2011 г. столични медици я оперират, са шокирани. Изваждат 5-килограмово образувание от малкия таз. Това е толкова рядък случай, че за него се пише в медиите, спомня си съпругът й.

"Тогава по заръка на д-р Бакърджиева, която я оперира, жена ми не направи химиотерапия. Лекарката даде надежди, каза, че всичко е изчистила. За съжаление саркомът на Капоши е коварен, атакува меките тъкани. Ти го оперираш на едно място, той се появява на друго", казва Димитър.

Втората операция е през 2013 г. във Варна, после следват химиотерапия, лъчетерапия. Въпреки мъките, след всяка операция чаровната бургазлийка става с вярата, че ще надвие болестта.

През септември 2016 г.отново е на операционната, а през изминалата година преживява три операции - през април, юни и август.

През цялото това време не се предава нито за миг, става член на сдружение "Онкоболни и приятели", което организира различни инициативи. Една от тях е благотворителен плувен маратон, който на 2 юли 2017 г. се проведе за втора поредна година.

Идеята е да се съберат средства за зелено училище за онкоболни – иновативен комплекс от изнесена извън града социална рехабилитация на хора с онкологични заболявания.

Донка участва активно в организацията на морското събитие, не пропуска да се снима с лицето на маратона за 2017 г. - актрисата Йоана Буковска, а след състезанието купонът се пренася на остров "Св.Анастасия" с концерт на музикантите от група "PIF".

"Нито веднъж не я чух да се оплаче. Знаех, че има тежко заболяване, но не личеше по нищо какво й е в душата", казва нейна позната.

"Запознахме се с Донка покрай участието й в конкурса, виждали сме се няколко пъти след това. Споделяла е, че възприема болестта си по-скоро като грип, а не като рак. Казваше, че е намерила начин тя и болестта да съжителстват", спомня си Илияна Тодинова.

Повечето приятелки на Мисис Бургас са единодушни Донка се радвала на щастлив брак, на огромната любов на съпруга и синовете си и това личало по начина, по който изглеждала.

"Трима мъже я носехме на ръце, бяхме много щастливи заедно. Синът ми хвърли много пари за лечение, но за съжаление здраве с пари не се купува. След операцията през април 2017 г. тя се оправи, тръгнахме пак на разходки, но след третата организмът й не издържа", казва Димитър. В края на декември състоянието на Донка се влошава, съпругът й отново я води във Варна, където й преливат няколко банки кръв и плазма, но кръвните й показатели падат драстично.

"Тук, в Бургас, няма хематология, ако стане нещо, някой с такава кръв ако катастрофира, просто умира. Лекуващият лекар във Варна беше готов да я оперира след празниците, само трябваше кръвните показатели да се вдигнат.

Но не стана, аз виждах, че този път нещата не вървят на добре. Три дни след като се върнахме от Варна, точно на Бъдни вечер, жена ми изпадна в кома, а на 28-и си отиде", едва разказва Димитър.

Двамата се  женят веднага след като той излиза от казармата.

Запознават се в барчето на култовото Казино в Морската градина и любовта между тях пламва. Един месец след уволнението двамата сключват брак, който се радва на хармония 33 години.

"Оженихме се с голяма любов, цял живот си я обичаме", усмихва се овдовелият съпруг.

"Днес загубих майка си. Една красива душа в толкова крехко тяло си отиде от нашия несправедлив свят.

Заради острия си и хаплив тон нямаше особено много приятели. Нито пък й роднините и я долюбваха. Но никога не е казала нещо невярно. Истината рядко ти печели приятели. Тя беше обичана само от душите, търсещи правда и раздаващи любов... Остана себе си докрай".

С този разтърсващ пост в социалните мрежи по-големият син на Донка - Иван, съобщи черната вест за загубата на майка си.

Той е корабен механик и непрекъснато е на път, но успява да се прибере за погребението на Донка. Иван е до нея и по време на конкурса "Мисис Бургас", в който член на семейството трябва да представи претендентките.

Организаторите на "Мисис Бургас" също споделиха на страницата си във фейсбук, че си е отишла една от незабравимите участнички в конкурса.

"Донка сякаш се надсмиваше над себе си и проблемите си. Имаше завидно чувство за самоирония", казва нейна близка.

"Какво бих могъл да кажа, освен, че майка ми беше страхотна жена. Седем години се борихме със заболяването, но през цялото време тя остана силна, не се предаде", споделя по-малкият й син Миро, който я дари с внучка.

Като победителка в конкурса за красота за омъжени жени тя има своя кауза.

Каква - четете в хартиеното издание на "168 часа".