Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 На олимпиадата в Пьончанг ще се явят назобани състезатели и ще печелят медали за сметка на колегите си, коитоиграят честно - твърди Джак Робъртсън

В минал брой "168 часа" ви разказа за борбата на Международния олимпийски комитет с главните действащи лица в най-големия допингскандал в историята на спорта. И малките деца вече знаят, че руските спортисти години наред взимат забранени вещества с подкрепата на треньорите си, началници на спортни федерации и дори министри. Допингът е превърнат в национална програма, а за нейното безпрепятствено функциониране помагат всякакъв вид държавни служби.

Всичко върви по мед и масло, докато руската състезателка Юлия Степанова не разказва на представители от Световната антидопингова агенция (WADA), че е участвала в добре изградена държавна машина за печелене на медали по втория начин. Впоследствие и бившият шеф на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков се включва в разкритията и разказва какви са ги вършели подчинените му в супермодерните лаборатории, изградени с държавни пари. Скандалът стана твърде голям и МОК на скорошното си заседание реши да бъдат изхвърлени руските спортисти от предстоящата олимпиада в Пьончанг.

В тази връзка „168 часа“ посвети една страница на шефа на олимпийското движение Томас Бах, който в редица чужди издания беше представен като непримирим борец срещу допинга и като смелия воин, решил да се опълчи на една от най-мощните и влиятелни държави в света.

В този случай е задължително да бъде представена и другата гледна точка, ако такава съществува.Само преди дни излезе анализът на един доста сериозен американец, в който се твърди, че Бах и колегите му от МОК не само не са наказали Русия, но и са направили всичко по силите си да замажат скандала и да помогнат на виновните отново да се състезават и да се качват на почетната стълбичка.

Безмилостният критик се казва Джак Робъртсън и съвсем доскоро се ползваше с реномето на истински герой, който е помогнал за разкритието на голямата руска конспирация. Именно той е нает от WADA да провери твърденията на Юлия Степанова, че всички нейни колеги се зобят със забранени вещества подкрепата на държавните институции. Само след няколко месеца ровене в кирливите ризи на руския спорт Робъртсън установява, че случаят е твърде голям и му е необходима помощ. Такава му е отказана и тогава непримиримият янки търси подкрепата на германски разследващ журналист. След излъчването на поредица от телевизионни репортажи шефовете на МОК са притиснати от обществения интерес по случая и дават всичко необходимо за извършването на мащабно разследване. Резултатите са сензационни, а наказанията уж са безпощадни. Но дали наистина е така?

Вече бившият сътрудник на WADA твърди, че мащабното му разследване е довело до буря в чаша вода. Той се чувства предаден от своите преки началници, които са измислили подходящо наказание за руснаците, така че те да имат шанс да се състезават безпрепятствено на зимната олимпиада в Пьончанг.

„По-голямата част от кариерата ми премина в Агенцията за борба с наркотиците в САЩ. Там имах лошия късмет да се сблъскам с най-опасните наркокартели в света.

Дори те обаче не са толкова безсрамни, колкото спецслужбите, помагали на руските спортисти да взимат допинг и да печелят медали. Лошото е, че това се случва и в този момент. Шефът на МОК Томас Бах и хората му направиха всичко възможно Русия да се измъкне почти без поражения от скандала, който предизвика моето разследване. Руснаците нито се извиниха, нито си взеха бележка. Половинчатите решения на МОК дадоха лош пример на останалия свят. Допингът ще продължи да се разпространява и честните спортисти винаги ще бъдат ощетявани за сметка на измамниците", избухва Джак Робъртсън в своя анализ за "Ню Йорк таймс". Той е бесен, че руските спортисти все пак получиха шанс да се състезават на започващата след дни олимпиада.

„От МОК уж ще ги принудят да се състезават под неутрален флаг, но руската пропагандна машина ще направи необходимото да присвои бъдещите им успехи в полза на същите хора, които са позволявали и дори насърчавали употребата на допинг. Сигурен съм, че и на тази олимпиада ще има претенденти за медалите, които ще побеждават останалите с помощта на забранените вещества, които са приемали. Допингченгетата сами признават, че в момента с допинг ги хващат само аматьорите.

Науката напредна твърде много, а държавите отделят жълти стотинки за борбата с допинга", категоричен е Джак Робъртсън. Той е убеден, че и в момента много руски спортисти продължават да вкарват гориво в кръвта си под благосклонния поглед на контролните служби, които трябва да работят в името на чистия спорт.

„Ще минат години, ще бъдат намерени нови препарати за откриване на забранени вещества в пробите на спортистите, но дотогава всички ще са забравили игрите в Пьончанг. Истинските шампиони ще си получат медалите по пощата, а виновните отдавна ще са се отказали от спорта. На вас харесва ли ви тази ситуация в световния спорт? Аз мисля, че всичко това е много извратено и съжалявам, че МОК помага на престъпниците да продължат да вършат своите пъклени дела", разочарован е Джак Робъртсън. Думите му остават глас в пустиня. МОК продължава упорито да твърди, че е отрязана главата на октопода и суровите наказания срещу руския спорт ще респектират всички желаещи да печелят медали, слава и пари по втория начин.