Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОРОК: Сър Боби Чарлтън определя стадиона на "МанЮнайтед" за "театър", днес истинските стадиони са истински театрални арени.
ПРОРОК: Сър Боби Чарлтън определя стадиона на "МанЮнайтед" за "театър", днес истинските стадиони са истински театрални арени.
ЗАЩО "Уембли" е кръстен така? Кой дава името на "Тетъра на мечтите" в Мачестър? Какво значат имената "Ноу камп" и "Маракана"? Световно известните стадиони, които приковават всниманието на милиони всяка седмица също си имат своята история.
Сър Боби Чрлтън е този, който кръщава стадионад на  Манчестър Юнайтед "Тетъра на мечтите". По това време, игрището се казва "Олд Трафорд", ползвано и до днес, на името на един от кварталите в Манчестър.

"Този стадион е театърът на мечтите. Горд съм, че на неговата сцена създадох някои от най-големите мечти в играта" - казва на сбогуване с "Манчестер Юнайтед"Чартън.
Думите на най-великия английски капитан, спечелил световната купа със страната си, дават новото име на футболното игрище. На най-тачения днес в Англия стадион невероятният халф е играл в продължение на 17 години. Заедно с Денис Лоу и Джордж Бест, Боби Чарлтън става един от символите на "Червените дяволи" за всички времена.

Шотландец слага началото

Строежът на игрището започва през 1902 г. По това време отборът носи името "Нютън Хийт", играе на малко игрище и има финасови затруднения. За да се избавят от всичко това, собствеността му е сменена, а тимът е кръстен на града, в който играе. Решено е да бъде построен нов стадион, който е проектиран от шотландският архитект Арчибалд Лейч. Строежът завършва през 1910 г и е открит с мач между Манчестър Юнайтед и Ливерпул, завършил 4:3 за гостите. По време на втората светона война стадионат тежко пострадва от бамбандировките. След войната е поправян в продължение на 10 години.

По това време Юнайтед играе мачовете си нас стадиона на градския съперник "Манчестър сити".

На "тетъра на мечтите" може да съперничи само лондонският "Уембли". Години наред лондонското съоръжение е най-голямото в Европа още преди реконструкцията от 2007 г. По-късно го изпреварва "Камп Ноу" в Барселона. Но върлите привърженици на "МанЮнайтед" твърдят, че няма друга арена, която да е така популярна както "театъра".

"Уембли" носи името си от едноименния парк в Лондон, където е построен. Още през 1888 г. паркът "Уембли" е една от световните атракции. В него има игрища за голф, крикет и футбол, с лекоатлетическите си писти, тераси, фонтани и водопади - всичко, което би зарадвало човешкото сърце.

"Ноу камп" вземе рекорда

След края на Първата световна война е решено точно в парка да бъде изграден и "Национален Британски Имперски стадион". "Уембли" е завършен през 1923 г. и има 82 000 места. За онези години строителството гълта астрономическата сума от 750 000 английски лири. Рекордът му за най-голямото европейско съоръжение остава неподобрен до 1957 г, когато е построен "Ноу Камп", който побира 98 772 зрители.

Името на испанското игрището е тривиално. Преди да се пренесе на новия си сатдион, "Барса" рита на "Камп де ла Кортс". В драматично събрание на борда на директорите е решено отборът да си постри нов - по-голям стадион, който да се казва просто - новия стадион. В превод от каталунски "Ноу камп" буквално значи новото игрище. Всъщност цялото име на терена е "Estadi del FC Barcelona", което значи стадионът на ФК Барселона.

Името "Ноу Камп" е официално преито чак през 2000 година, макар дълго време преди това, той да се нарича така. Стадионът е един от малкото в света, който има собствен параклис, където футболистите са се молели преди всеки мач.

Смърт на "Дрънкалката"

Много молби е чул и бразилският "Маракана", който сам по себе си е вид параклис на футбола. Освен с размерите си, той е прочут и със смъртните си случай. Официалната статистика сочи, че поиналите там са 5 - премазаните при ужасяващото срутване на етаж от съоръжението през 1992 г., ранените са повече от 50. Но неофициалната справка на в. "Кларин" сочи, че починалите по време на футболни срещи на стадиона, са повече от 15.

Четирима умират на стадиона във инфарктния за кариоките финал срещу Уругвай (1-2) на 16 юли 1950. Двама от тях са покосени от масивни инфарки. Други двама, в огромното си отчаяние, се хвърлят от високите трибуни на стадиона. Сензационната загуба е пред рекорден брой публика. Повече от 210 000 зрители са превзели "Маракана".

Въпреки подкрепата от вулканичната чаша на стадиона, уругвайците лишават домакините от смятаната за сигурна  световна титла. Стига се до истинска национална трагедия "Маракене", откъдето идва и по-популярното название на съоръжението, на бразилски-португалски значи "дрънкалка", но също и "зелена птица".

Световният символ на играта

Арената е една от десетте най-големи в света, но със сигурност най-известният символ на футболната игра. Истинското название на съоръжението е "Естадио джорналиста Марио Фило", с което бразилците несъмнено се гордеят.

Днес, построеният през 1948 г. и пуснат в експлоанация две години по-късно, 33-годишният храм на бразилския футбол тъне в мизерия и разруха. Проливни тропически дъждове рушат мазилката на фасадата. Откритите от козирката редове със скамейки са повредени, голяма част от съблекалните са с по 40 см вода.

В края на април пожарникарските команди са успели само да намалят нивото с 25 см. Съществува опасност да се появят подпочвени води, а щатските и градските власти на Рио де Жанейро са изправени пред огромен социален проблем.

На същият стадион, пред близо 150 000 души, Пеле бележи своето попадение №1000. Справки показват, че най-посетеният мач на "Дрънкалката" е дербито между "Фламенго" и "Флуминензе" през 1963 г. Тогава трибуните са напълнени от 177 030 зрители.