Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЪЗМОЖНО е от 2012 г. състезанията във Ф1 да бъдат съкратени до два дни. Това означава всеки уикенда да бъде намален с един ден. Сега състезанията започват със свободни тренировки в петък. Изключението е в Монако, където опознаването на трасето започва в четвъртък.

Решението не може да бъде въведено още от идния сезон. Причината са продадените билети за повечето състезания по-рано през тази година. Отделно договорите за телевизионните предавания предвиждат излъчване и на петъчните тренировки.

Идеята е вторият дял от икономии, които отборите ще трябва да наложат до края на 2017 г. На специална среща миналата седмица алианса на тимовете във Ф1 (FOТA) е взел решение да се намалят разходите до $30 млн. В следващите 6 години това ще стане за сметка на хората в тимовете. Предполага се, че космическите заплати на пилотите ще останат непокътнати.

Противници и привърженици

Обсъждането на това намерение предстои, но още отсега то има сериозни противници. Те смятат, че плюсовете са по-малко от минусите. Един голям проблем за тимовете идва от евентуалните катастрофи и наложителни ремонти. Това е част от състезанието и при двудневна програма възстановяването на болидите ще се окаже крайно трудно.

В добавка се изтъква аргументът, че новите пилоти ще бъдат обречени. Стартирайки за първи път на едно трасе, те нямат и грам представа за поведението на автомобила и особеностите на пистата.