Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАТ ще спира регистрацията на коли в София, които замърсяват въздуха и не отговарят на екоизискванията.  СНИМКА: “24 ЧАСА”
КАТ ще спира регистрацията на коли в София, които замърсяват въздуха и не отговарят на екоизискванията. СНИМКА: “24 ЧАСА”

От 2018 г. ще заработят

газоанализаторите,

купени от общината

От Нова година КАТ ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София.

Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи.

“Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците”, обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Така, освен че коли, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, от движение ще се спират и такива, които вече са в движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ и, ако докажат, че спазват еконормите.

Фандъкова е настояла и за по-засилен контрол над пунктовете за технически прегледи.

“Длъжни сме да положим всички усилия и да намалим замърсяването на въздуха. Това ще е основната ми задача и през 2018 г. Имаме подкрепата на държавата, но това трябва да е обща кауза на всички софиянци, за да постигнем резултати”, каза Фандъкова.

Екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

В събота пък ще бъде пуснат изцяло за движение и бул. “Монтевидео”, който бе затворен за ремонт.