Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

38-годишният Милен Стойчев купил дебитна карта за 100 лв. от известен сайт за продажби

Лавина от жалби след ареста на бургазлията, жертвите са от цялата страна

Втора банкова сметка, ползвана от 38-годишния интернет измамник Милен Стойчев са открили разследващи в Бургас, научи “168 часа”. Измамникът получи прозвището “новия Спас” по името на "колегата си" от Кочериново, който бе заловен преди месец, след като години наред уж продавал евтини самолетни билети чрез фалшив профил във фейсбук.

Бургаският му последовател се сдобил с втората си банкова сметка, купувайки дебитна карта с пинкод от млада столичанка, която заради финансови затруднения решила да я продаде.

Жената пуснала обява в известен сайт за продажби. Освен че се свързал с нея и купил картата, бургаският "Спас" откраднал и самоличността й. Той си направил профил във фейсбук с нейното име, но с други снимки на млада красавица.

Този профил е един от поне четирите, с които Милен разполагал. Всички били на красиви жени и чрез тях наглият комбинатор измамил стотици българи, които му изпращали различни суми пари, разкриват разследващи.

Схемата била проста. "Спас" първо зарибявал мъже от различни възрасти в популярен сайт за запознанства, след което разговорите се прехвърляли във фейсбук.

Един от профилите, чрез които бургазлията ужилил над 100 души, е този на красивата Мария Василева - българка, която уж “бедствала” в Гърция.

Обаятелната жена обяснявала в социалните мрежи, че отишла при майка си в южната ни съседка, но си счупила телефона, двете останали без пукната пара и не могат да се приберат в България.

Влязъл в кожата на красивата Мария, Милен майсторски подхващал разговора с непознати мъже, така че в крайна сметка те сами предлагали помощта си.

Комбинаторът неслучайно избрал името, защото баба му, с която живее на ул. "Цар Асен" в Бургас, се казвала Марийка Василева. Възрастната жена знаела, че на нейно име има открита банкова сметка, но изобщо не подозирала какви пари влизат в нея.

А Милен действал упорито, ден след ден, и от април 2014 г. до юни 2017 г. успял да оплете в мрежите си поне 100 души, предимно мъже. Те превели над 40 000 лв. по сметката на Марийка Василева.

“Хората не са се усъмнили, въпреки че банката е българска, а "бедстващата" жена уж е била в Гърция. Ние, българите, сме съпричастни, искаме да помагаме на хора, които са в някакво трудно положение. Но трябва да се внимава много в такива случаи, да не станем жертва на измами", коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Шефът на полицията в града комисар Калоян Калоянов уточни, че измамените превеждали между 10 евро и 255 евро. Веднага след брифинга последвала лавина от обаждания. Звънели хора от Варна, Добрич, Горна Оряховица, Велико Търново, Кърджали, Годеч, Русе, имало и от София. Всички те описвали един и същ сюжет - "помогнали" на красива млада жена на име Мария да се върне в България.

Само ден след ареста на новия "Спас" на 15 ноември бургаската прокуратура разпитва четирима ужилени. Те са измамени в периода януари 2016 г. - юни 2017 г. за общо 1282 лв.

До момента са разпитани над 20 потърпевши, разпратени са около 60 постановления за разпити по делегация в други градове на страната, каза пред “168 часа” наблюдаващият прокурор Мариана Калудова.

Вече е поискано разкриване на банковата тайна за сметката на името на Марийка Василева, предстои това да се случи и за втората банкова сметка, с която Милен се сдобил чрез покупката на дебитната карта, уточняват от прокуратурата.

От жилището на баба Марийка са иззети лаптоп, множество флашки, вносни бележки от банкови преводи, разписки от банкомати.

До разкриването на наглия измамник се стигнало, след като в Икономическа полиция - Бургас, бил подаден сигнал от мъж от съседно градче, който също внесъл пари в сметката на Мария Василева. Човекът се усъмнил, че има нещо нередно, и решил да алармира органите на реда.

Бургаският районен съд наложи постоянен арест за 38-годишния Милен, като изтъкна, че престъплението, в което е обвинен, се отличава с изключителна изобретателност и обществена опасност.

Самият Милен поиска да го пуснат под домашен арест, за да се грижи за болната си баба, но съдът го отряза с железен аргумент - по-леката мярка като подписка, гаранция или домашен арест няма да ограничи достъпа му до интернет...

Оттогава интернет измамникът е зад решетките. За последните 6 години бургаският "Спас" имал само един месец трудов стаж.

"Работеше по малко и напускаше. Той няма специалност, завърши средно образование в СОУ "Ив. Вазов". Нямаше приятели, нито сериозна приятелка.

Самият живот така го направи, търсеше начин откъде да изкара някой лев. Иначе лоши прояви нямаше, алкохол и дрога не употребява.

Аз съм на една пенсия, затова исках от него да плаща половината сметки и аз да свържа двата края", споделя пред репортер на вестника 74-годишната Марийка Василева. Въпреки че обича внука си, когото е отгледала, тя не одобрява стореното от него. Възрастната жена чака дъщеря си, майката на Милен, да се прибере от Германия. Жената заминала през март на гурбет, намерила си работа като крановичка.

С бащата на Милен отдавна са разделени. "Той пътува, сега е някъде в Гърция. Никога не се е интересувал за тези деца. Милен има по-голяма сестра", казва баба Марийка.

Проверка в полицията потвърждава думите й, че внукът Милен Стойчев не е криминално проявен, но към момента. “168 часа” узна, че е би съден за обсебване през 2008 г., след което през 2012 г. е реабилитиран. Престъплението, за което Милен е получил 4 месеца условно наказание с 3 г. изпитателен срок, е "класика в жанра" - докато бил барман в бистро в Слънчев бряг, присвоил 1129 лв. Парите били тридневният оборот на заведението.