Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хирургът е оправдан на първа инстанция.

Пред "168 часа" той прехвърли вината върху анестезиолога.

Според патоанатомите краят е настъпил от загуба на кръв заради незашита рана в гърлото.

6 години след нелепата смърт на 23-годишната Дарина, починала след операция на сливици, виновни за това, че 8-годишната й дъщеричка няма на кого да каже “мамо”, няма. Състав на Варненския окръжен съд с председател шефа на наказателното отделение Иваничка Славкова оправда по всички обвинения доктора, извършил операцията, и медицинската сестра, на която е възложен следоперативният контрол.

"Има операция, има извършител на операцията, има помощници на операцията, има хора, които следят какво се случва с пациентката след операцията,

има починало дете

и няма виновен

Даже косвен виновен няма", заявява пред “168 часа” съсипаният баща.

Трагедията започва на 26 януари 2012г., когато 23-годишната Дарина има насрочена планова операция на сливици при известния във Варна доктор Димитър Габровски. Той самият работи във варненската окръжна болница, но

препоръчва на пациентката

хирургическата интервенция да стане в частната “Сити клиник”.

Същата получава освен парите по здравната каса за изваждане на сливиците и 200 лв. от Дарина за избор на екип. 6 години по-късно няма отговор защо маститият лекар предпочита частната клиника, в която няма условия за реакция при усложнения и животозастрашаващи ситуации, въпреки че самият Габровски признава пред “168 часа”, че младата жена е имала усложнения и сраствания, била е алергична към част от лекарствата и по принцип, като при всеки възрастен пациент с болни сливици, се очаква по-тежко протичане на следоперативния период.

“Искаше всичко да е наред - разказва бащата, който не крие сълзите си. - Ние също. Затова избрахме доктора, който минаваше за добър, и настояхме да остане една нощ след операцията под медицинско наблюдение. Направихме всичко, което Габровски като лекар определи, за да мине безпроблемно операцията. Това, което той направи, е да я убие.”

Дарина преживява операцията и е оставена да нощува в клиниката. При нея е и майка й. Сутринта младата жена на

2 пъти повръща кръв

и възрастната жена вика сестрата. В този момент смяната на сестрата е към края си.

Повиканата лична лекарка, която практикува в същата клиника, установява много ниски нива на кръвно налягане. През това време хирургът, провел операцията е в държавната болница. Той дава напътствия по телефона какво да направят в частната клиника и продължава козметичната операция, която прави.

Какво се случва след това, четете в хартиеното издание.