Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това определено може да се нарече годината на Милен Русков. По кината в България излезе "Възвишение", писателят получи наградата на Столичната община, а "Чамкория" се превърна в една от най-продаваните книги в страната и дори получи своя преработена версия.

За Русков идва още едно признание - той е най-търсеният и четен автор според Столичната библиотека, като със своите два тома на "Чамкория" и "Възвишение" изпреварва дори класиците Иван Вазов с "Под игото", Димитър Димов с "Тютюн" и Димитър Талев с "Железният светилник", който дори остава на 11-о място и не успява да влезе в челната десетка.

Веднага след Русков се нарежда Захари Карабашлиев също с два романа - излезлия преди девет години роман "18% сиво" и най-новото си произведение, което грабна вниманието на читателите - "Хавра". Това е и годината, в която снимките по екранната версия на "18% сиво" вече вървят, а предстои да бъде изготвен сценарий и по "Хавра".

Най-продаваната авторка, а и най-четената според Столичната библиотека остава Ивинела Самуилова с нейната "Бабо, разкажи ми спомен: Истории от махала Небесна". Познаваме Самуилова от "Къде отиваш, пътнико?", а последната й книга е стопляща сърцето история: във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки като между баба и внучка. Баба ива не е много учена, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

След нея се нарежда авторът Ангел Игов и "Кротките" - книга за едно от най-тежките времена в българската история - романът излезе навреме за седемдесет и първата годишнина от деветосептемврийския преврат.

На пето място в класацията на Столичната библиотека откриваме "Стопанката на Господ: Сказание и требник на българската народна вяра" от Розмари де Мео. Макар че се разпространява само онлайн, според някои източници това е също така една от най-продаваните книги в страната, от която са изчерпани близо 1 милион копия. Творбата разкрива на своите читатели различни поверия и тайнства на българската култура, които авторката е събирала през годините.

Изненадващо, но след нея пък се нарежда най-награждаваният български автор Георги Господинов с култовия си роман "Физика на тъгата". Това е и най-превежданата българска книга в света, която тази година бе преиздадена за шести път.

След него се нареждат Стефан Цанев с титаничната "Мравки и богове: Хроника на ХХ в." от 2012 г. и Изабела Шопова с творбите си "На изток - в рая", "На запад от рая", издадени през 2009 г.

Едва на девето, десето и единадесето място са Вазов, Димов и Талев с най-значимите си произведения. И макар голяма част от книжарниците да не са изкарали своите годишни класации, то "Хеликон" вече го е направила и по нея може да се направи извод как ще изглеждат подредбите от останалите магазини за книги.

Според данните на верига книжарници "Хеликон" за цялата 2017 г. (до 10.12.) най-продаваният български автор отново е Милен Русков. На трето място е изпреварен единствено от Дан Браун с "Произход" и Нарине Абгарян с "Три ябълки паднаха от небето". Русков влиза в класацията с двата тома на "Чамкория" и новото издание на "Възвишение". Прости сметки показват, че ако се съберат продажбите на трите му книги, ще изпревари дори световния Дан Браун.

Кои са следващите в класацията и кои продължават вече по-дълги години да се продават добре, четете в хартиеното издание.