Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източват от корема на Ататюрк 10 л течност

Ататюрк е псевдоним, а не фамилно име и в превод означава “велик турчин”. Носителят му си остава и до днес най-великият турчин. Той е турският Петър Велики, защото подобно на руския цар извършва множество революционни реформи и въвежда латиницата, но и забранява на жените да носят фереджета, а на мъжете - чалми.

Ататюрк обичал музиката и танците, красивите жени и алкохола. Баща му бил дребен чиновник, но се впиянчил и умрял рано. Синът тръгва по същия път и още във военното училище прекарва цялото си свободно време в кръчмите с приятели, наливайки се с вино. Като военен кариерата му обаче е стремглава.

Желязното му здраве не го напуска чак до 38-годишна възраст, когато получава болезнена криза заради камъни в жлъчката. За негово щастие това се случва в Берлин, където е изпълнявал дипломатическа мисия. Немските лекари овладяват болките с опиум и морфин и по техен съвет Кемал отива на минерални бани. Но точно тогава Турция капитулира в Първата световна война и в нея избухват безредици. Кемал прекъсва лечението си и се връща в родината, за да вземе съдбините й в свои ръце.

Следва период на колосално психическо и физическо претоварване, което той обилно полива с литри кафе и алкохол, а и пуши като комин. Често му се е събирало да не спи по 3 денонощия. Мъчи го не само жлъчката, но и малария, от която се е заразил по време на военен поход на юг. Турските лекари обаче изпитвали страх от суровия нрав на Ататюрк и вместо да му забранят да пие и да наложат диета, назначавали опиум и други наркотици. При поредната криза е повикано медицинско светило от Франция. От него Кемал веднага получава забрана да пуши и да пие, но я пренебрегва.

През 1936 г. турският президент се чувствал силно отпаднал и заподозрял, че искат да го отровят. Състоянието му се влошава, по кожата му излизат обриви. Чак тогава един турски лекар се осмелява да намекне, че причина за състоянието на Ататюрк е пиянството му. Той обаче подминава без внимание и неговия съвет. Скоро след това бързо развива пневмония, от която се съвзема твърде трудно, но продължава да се чувства зле. Повторно е повикано френското светило и сега неговата диагноза е цироза и интензивно развиващ се асцит (събиране на течност в коремната област). Този път лекарят описва пред Ататюрк какво го чака, ако продължи да пие, и успява да го уплаши. Но вече е било късно. Започват силни болки в корема и президентът не можел да се държи на крака. През октомври 1938 г. двама хирурзи, повикани от Западна Европа, източват от корема на Ататюрк 10 л течност.

Какво се случва след операцията, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"