Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скоро ще започнат ежегодните препирни между християни и атеисти. Аз самата не съм вярваща, но има един вид атеисти, с чиито тези съм абсолютно несъгласна, в частност тезата "Всички религии са еднакви".

Обичайните им аргументи срещу Християнството са свързани с Инквизицията. Съпоставяне на Исляма в 21 век с Християнството преди хиляда години е супер нерелевантно. Едно е да вършиш безобразия в името на религия преди векове, когато науката не е била развита, хората не са имали обяснение за почти нищо и при масова неграмотност. Съвсем друго е да ги вършиш в 21 век, когато човешката цивилизация е толкова напреднала, когато се изпращат роботи на Марс, а мюсюлманите имат достъп до информация и до всички натрупани от човечеството през вековете знания, до всички постижения на науката. Християните преди Просвещението не са имали особен избор. Мюсюлманите имат избор дали да живеят в средновековие или в 21 век.

Който твърди, че всички религии са еднакви, нека да посочите християнска или еврейска държава, в която преследват и убиват заради религия и сексуална ориентация, продават малолетни момичета, предварително осакатени генитално, за съпруги на възрастни мъже, организират танци на малолетни момченца, облечени в женски дрехи, възрастни мъже да си избират сред тях за сексуални забавления. В коя християнска държава могат да отвлекат 12-годишната ти сестра за секс-робиня, и когато я върнат, ти да я убиеш с благословията на семейството, в името на твоя бог? Или мъж може да отреже главата на жена си, защото някой я е изнасилил? В която жените нямат право да работят, да шофират и т. н.?

Когато става дума за, например, 14 век, мога да разбера и невежество, и фанатизъм, всичко. Само че когато говорим за 21 век, някак не е ок цялото нещо.

Християнството е най-секуларната религия, и то отдавна. Каквото ще да е било преди векове, не е валидно към днешна дата.

Мисля, че би било от полза за всички интелигентни християни и интелигентни атеисти да не се ядем помежду си, тъй като очевидно изповядваме едни и същи ценности.

*Oт фейсбук