Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елмас Донева прибирала по празниците проститутките си от Кипър, набожните й клиенти отбягват жриците по Коледа и Великден.

Седем години сводница със седем имена върти бардаци в Кипър. Властите там от 4 г. я търсят усилено, но накрая нашата полиция и прокуратурата успяха да й щракнат белезниците пред апартамента й в София.

И районният, и окръжният съд в Благоевград я оставиха за постоянно в ареста. Тя поиска да излезе на свобода, а адвокатът й - да й се направи психиатрична експертиза.

“Пет дни не съм спала изобщо. Исках да дойде лекар в ареста, но не дойде. Няма да се укривам, ако ме пуснете", каза пред съда 46-годишната Елмас Донева. Оказа се, че преди 13 г. тя е лекувана в психиатрия, защото правила два опита за самоубийство с лекарства.

Магистратите обаче отказаха да променят мярката й за неотклонение в по-лека.

Сега арестуваната маман от Шумен се казва Елмас Донева, а преди това е била Даниела, Албена, Клаудия, Виктория и други комбинации между име, презиме и фамилия. За работничките си в Кипър е била позната просто като Наташа. Смяната на имената си е правила периодично в районния съд в родния си град. Съвсем законно.

Досега не е осъждана и когато е внасяла исковите си молби за смяна на името, срещу нея не са водени никакви досъдебни производства. Не е ясно какви са били "важните обстоятелства", които е изтъквала пред магистратите. Може само да се предполага, че за по-голяма анонимност пред властите в Кипър е предпочитала при влизане и излизане от страната да е с различно име. ЕГН-то й обаче не е променяно и не е ясно защо по този уникален за всеки признак не е била задържана досега в островната държава.

“Трябваше да избягам отКипър, защото там ме заплашваха, станаха едни други объркващи неща", загадъчно обясни пред съда обвинената за трафик на проститутки.

В Кипър са я търсили от 4 години, защото знаели, че развива сериозен бизнес с жрици на любовта, но все не достигали до нея. През последните 15 години се сдобила с документи за самоличност с различна комбинация от имена, поради което властите в Кипър започнали разследване срещу нея през 2103 г., но били затруднени при установяване на местонахождението й. Веднъж били на крачка да я арестуват, но тя успяла да се измъкне, бягайки в турската част на острова.

Стигнало се до създаване по инициатива на районната прокуратура в Благоевград на международен екип и предоставянето на информация от българските разследващи органи на техните колеги в Кипър. Така са били изяснени факти относно местопребиваването й. След 6-месечно използване на специални разузнавателни средства от благоевградската прокуратура и кипърските власти е решено да се пристъпи към ареста. Датата на задържането е била съгласувана по време на координационна среща в Хага между районната прокуратура в Благоевград и разследващите органи от Република Кипър един месец преди ареста.

Елмас е арестувана на 27 ноември при излизане от апартамента й в София. Повдигнатото й обвинение е за това, че в периода 2010-2017 г. приела и укрила в наети и стопанисвани от нея жилища в Ларнака и Лимасол, Република Кипър, български гражданки с цел използването им за развратни действия. За предлаганите и предоставяните от жените сексуални услуги срещу заплащане им било обещавано получаване на процент от сумите, осигуряване на охрана, място за проституция, грижи и клиенти.

От показанията на няколко проститутки станало ясно, че те работели обикновено срещу 30 евро за 10 минути секс. Тези, които предлагали "пълна програма", имали и по-висока тарифа. Делели всичко с маман 50 на 50%. Включително и получаваните бакшиши. В апартаментите, ползвани като бардаци, имало камери, за които клиентите не подозирали. Точно пред камерите трябвало да става предаването на парите, а сводницата наблюдавала разплащането, за да не я излъжат момичетата. Сред тях имало българки, румънки, гъркини и рускини.

Те не са я виждали на живо, а само са я чували по телефона Елмас работела предпазливо, като договаряла трансфера на момичетата с други участници в схемата за трафик, а парите получавала чрез трети лица.

Преди месец започнала подготовка да пренасочи бизнеса си към Западна Европа, твърдят от прокуратурата. Именно в деня на ареста, 27 ноември, последният клиент имал запазен час в апартамент в Лимасол, но посещението било осуетено от стартирала в 11 часа съвместна операция в двете държави едновременно.

По време на операцията по задържането й едновременно са били арестувани други лица в София, Благоевград и Лимасол. Предстои изготвяне на европейска заповед за арест на един от съучастниците на Донева, който е привлечен като обвиняем задочно. Иван Методиев от Благоевград е напуснал страната и заминал в държава от ЕС няколко дни преди провеждането на операцията. Обявен е за издирване с европейска заповед за арест.

При извършени претърсвания от пет апартамента в различни градове са иззети 19 000 евро, 28 мобилни апарата с предплатени карти с надписи "Лимасол" и "Ларнака", 2 лаптопа, видеокамера, множество документи, свързани с трансфер на парични суми от Кипър за България. Досега са разпитани 8 свидетели. Една от девойките е проститутката Гергина, която се премести да работи от Благоевград в София. Тя е сред свидетелите по делото срещу сводника Мартин Филипов-Марто Дебелия, което върви в районния съд в Благоевград. Има дете от него и веднага след ареста му застана в негова защита. После обаче се отметна и се оплака, че изборът да предлага платена любов е неин, но той я биел и принуждавал да му дава всичко изработено.

Сега Гергина бе разпитана пред съдия "очи в очи" с Елмас. Казала обаче, че не може да я разпознае, защото са се чували само по телефона. Друг свидетел срещу маман бил сегашният приятел на Гергина - Веселин, който пък преди време е живял с Елмас.

По неофициална информация понякога едно момиче обслужвало до 50 клиенти на денонощие Апартаментите, ползвани под наем, се охранявали от румънци. По време на религиозните празници оборотът падал драстично, защото мъжете в Кипър спазвали строг пост. Тогава маман разпускала проститутките, прибирала част от тях в България, както се е случило и по Великден т.г.

На името на Елмас се водят два апартамента от по 160 квадрата в центъра на София, както и два джипа. Проследявани са трансфери на сериозни суми от Кипър към България, като тук получателите обикновено не били мъжът и пълнолетният й син, а други лица, за да не буди подозрение. Разследващите са започнали проверка за произхода на парите, с които е купила имотите. Ще се иска разрешение за отваряне на банковите й сметки, както и тези на нейни близки. Според разследващи в случая не става въпрос за организирана престъпна група с ръководител. Сводницата работела с други "колеги" на принципа на бизнес партньорствата. Предавали си един на друг проститутките срещу процент от заработеното.

Адвокатът на обвинената е категоричен, че тя от 2014 г. не е била в Кипър и няма как да е извършила престъпленията. Той смята и че момичета, които са заловени да предоставят платени услуги, се представяли за жертви, за да не носят наказателна отговорност.