Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Транссексуалната спортистка даде добра идея на амбициозните мачовци - сменяш пола и отиваш да печелиш медали при дамите

Гавин Хъбард така и не успя да запише някакви сериозни успехи във вдигането на тежести. Якият мъжага тренираше неуморно в залата, слагаше нови и нови тежести върху щангата, но все нещо не му достигаше, за да се нареди сред най-добрите. Годините си минаваха и амбициозният новозеландец призна пред себе си, че или трябва да вземе кардинални мерки, или да се откаже от професионалния спорт.

Хъбард избра първия вариант и за начало отиде в специализирана клиника да му отрежат пениса. Почти веднага след това Гавин се подложи на всички допълнителни хирургични и хормонални интервенции, за да заприлича максимално на жена. Чудото се случи и властите в Нова Зеландия се съгласиха да променят пола и името в документите за самоличност на Гавин Хъбард. Така се роди спортната звезда Лорел Хъбард, за която няма невъзможни неща във вдигането на тежести. Новоизлюпената яка дама спечели сребърен медал на световното първенство по вдигане на тежести за жени, което се проведе тези дни в САЩ. Мисис Хъбард изпусна първото място заради лошо планиране на опитите и буквално подари златото на американката Сара Роблес.

Но и среброто беше достатъчно голям повод за радост в душата на новозеландката. До не толкова отдавна, когато все още уринираше права, транссексуалната щангистка нямаше никакви успехи в щангите. Сега е втора в света и има всички шансове да триумфира с олимпийското злато на игрите в Токио през 2020 г. Всичко в личния и професионалния живот на бившия мъж и настояща мускулеста дама се нареди по мед и масло. Само да не бяха злобните подвиквания, протести и открити заплахи за бойкот от страна на другите дами в иначе мъжкия спорт. Но така е, като се съберат много жени на едно място. Лейди Хъбард явно ще трябва да свиква не само с новите си гърди, но и с женската завист и злоба, които я обляха като студен душ.

Нито една от големите шампионки във вдигането на тежести не може да приеме транссексуалната колежка, която с лекота започна да печели медали. Със сигурност най-тежко й е на досегашната титулярка в категория над 90 килограма в отбора на Нова Зеландия - Трейси Лабрехтс. След появата на новата дама с мъжки мускули тя е принудена да свали 17 килограма, за да отиде в по-ниска категория. Няма кой да се опре на Хъбард, която цял живот е яла, спала и тренирала като мъж, а сега отива да се състезава при жените.

"Това наистина не е честно! Нямам никакъв шанс срещу бивш мъж, който сега е променил името си и се състезава с всички нас. Редно е международната федерация по вдигане на тежести да вземе отношение и да промени правилата", избухна срещу съотборничката си в националния отбор Трейси Лабрехтс. Други момичета в тежкия спорт дори заподозряха, че все повече мъже ще правят необходимите корекции, за да получат място в състезанията за жени и така да трупат отличия, слава и богатство. А защо да се ограничават само във вдигането на тежести. Природата е направила мъжете по-силни, по-бързи и по издръжливи. Само дето не са по-умни. Тоест бившите мачовци с пораснал бюст могат да бъдат много по-добри от дамите в почти всички видове спорт.

Още повече че и от Международния олимпийски комитет са доста демократични в това отношение. Според правилника на МОК бивши мъже могат да участват в женски състезания. Единственото условие е в продължение на една година нивото на тестостерона в кръвта им да е под 10 нанограма на литър.

Сребърната медалистка Лорел Хъбард упорито отбягва медиите и до този момент не е коментирала официално своето постижение на световното и яростната атака по неин адрес. Представители на медиите на световното в САЩ разказаха, че тя е била изолирана от останалите дами в надпреварата. Транссексуалната щангистка обаче не изглеждала особено притеснена от този факт. Заобикалящата я враждебност по никакъв начин не й попречила да се радва пълноценно на медала си по време на награждаването.

Сега големият въпрос е дали някогашният мъж и настояща жена ще се бори за медал на олимпиадата след две години. Лорел е на 39 години, което означава, че ще се яви в Токио на 41. В случая годинките едва ли са от толкова голямо значение, при положение че новозеландката може да разчита на мъжката си мускулатура.

Нищо чудно до олимпиадата през 2020 г. да се появяват и транссексуални спортисти в други спортове, което още повече ще нагнети напрежението. Подобни случаи вече са вкарани в дневния ред на Спортния арбитражен съд в Лозана, където се събират сведения за дами с висок тестостерон, които разбиват конкуренцията в редица лекоатлетически състезания. От изхода на подобни дела ще зависи бъдещето на транссексуалните в световния спорт.