Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

37-годишният ветеран се нареди до Наско Сираков на второто място във вечната голмайсторска ранглиста

В българския футбол се оформя съвсем точна рецепта за доминация над съперниците. Необходим е качествен треньор, добрата клубна организация също е от решаващо значение.

Но най-важната съставка са качествените играчи от чужбина. Тях са ги научили на доста повече неща зад граница и съответно носят по-голяма полза за отбора. Неслучайно "Лудогорец" понякога излиза на терена без нито един българин в състава. Сходна е ситуацията и при "червените", които едва ли не са носени на гръб от бразилеца Каранга. Да не говорим за "Левски", където видяха, че без качествени чужденци не става, и развързаха кесията.

Грандовете нерядко се парят със скъпоструващи ментета, но въпреки това продължават да разчитат на вноса. Просто на родния пазар не се намира нищо качествено. Старите кучета вече са уморени, а младите или нямат желание, или нямат достатъчно качества да изпъкнат с талант и умения.

На този крайно нерадостен фон още повече изпъкват постиженията на неостаряващия Мартин Камбуров.

37-годишният нападател спокойно може да бъде обявен за последния мохикан в българския футбол. Напук на възрастта си, напук на всички идиотщини в българското първенство Камбуров продължава да бележи като луд и да чупи рекорди. С гола си във вратата на "Септември" нападателят на "Берое" се нареди с Наско Сираков на второ място във вечната голмайсторска класация. Двамата имат по 196 гола, а пред тях е единствено легендата Петър Жеков с 253 попадения.

Ясно е, че Камбуров ще задмине Сираков, и също така е ясно, че няма да може да стигне Жеков. Но да не забравяме, че водачът в класацията винаги е играл в българското първенство, докато Камбуров поигра за "Ал Ахли" (ОАЕ) и за китайския "Далиен", където вкара още 38 гола. Дори и сегашното постижение на Камбуров е достатъчно, за да го отличи от останалите. Дано тази година той получи и необходимото признание от имащите право на глас в анкетата за футболист на годината. Защото петкратният голмайстор в българското първенство никога не е бил нареждан дори в топ 3 на престижната класация.

Само че като истински мохикан Камбуров нито веднъж не се оплака, че е пренебрегнат. Играчите, които са имали шанса да бъдат в един отбор с него, го знаят като мъжкар, който смело посреща проблемите и гледа да ги разреши без чужда помощ. Нещо подобно се случи и при скандалното му напускане от "Локомотив" (Пловдив). Тогава шефовете на пловдивските "железничари" направиха всичко необходимо да дискредитират звездата на тима, но той не им отвърна кресливо, както сме свикнали по нашите географски ширини. Мартин си замълча и напусна отбора на сърцето си, за да отиде в "Берое". Старозагорската публика го боготвори заради неизчерпаемия ентусиазъм, с който Камбуров се бори до последната минута. И не е само борбеността, а и непресъхващият му голов нюх. Свиленградчанинът е вкарал 7 гола от началото на сезона, благодарение на които "Берое" е на четвърто място в класирането.

Ясно е, че Камбуров се е учил в друго време и при други порядки как се вкарват голове и това го отличава толкова много от младоците в българския футбол. Феновете обаче не могат да се начудят откъде намира сили Мартин да тича наравно с момчета, които са почти двойно по-млади от него.

"Не спазвам някакъв особен режим, но внимавам с какво се храня. И никога не се скатавам на тренировка. Футболистът е длъжен през цялата си кариера да поддържа оптимална физическа форма, а другото е въпрос на талант и на много късмет, споделя Мартин Камбуров.

Освен голове той е донесъл и доста пари на любимия си "Локо" (Пд). През 2006 г. е продаден в дубайския "Ал Ахли". Там обаче късметът го напуска. Камбуров се разболява от хепатит и след мъчителното възстановяване не успява да си върне старата форма и се връща в България.

Четири години по-късно Камбуров отново тръгва на гурбет, като този път продажбата му в китайския "Далиен" вкарва в касата на "Локомотив" (София) приличните 350 хил. евро.

На родна сцена Камбуров така и не успя да блесне с екипа на "Левски" или ЦСКА, въпреки че игра няколко месеца при "червените". За сметка на това тимът от "Герена" пази доста лоши спомени от срещите си с Камбуров. Нападателят е вкарал цели 15 гола на "Левски". Най-паметно е онова гостуване на "Локо" (Сф) на "Герена", когато Камбуров се отличава с хеттрик за крайното 0:3.

Въпросът сега е докога ще има сили Камбуров да играе професионален футбол. Самият той не бърза да дава категоричен отговор. Сигурен е само, че има сили да продължи да респектира младоците около себе си с неизчерпаема енергия и важни голове.