Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кръгла маса с всички заинтересовани по темата се проведе в понеделник
Кръгла маса с всички заинтересовани по темата се проведе в понеделник

Граждани на Банско готвят протест срещу зелените

Хората не трябва да чакат на опашка, извозването с коли до пистите е много по-увреждащо за околната среда, отколкото това с лифт. Границите на концесионната територия няма да се променят, а дигитализирането на границите ще даде по-голяма възможност за контрол от страна на държавата за концесионера.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на кръгла маса за Национален парк “Пирин” и “Ски зона Банско”.

На нея присъстваха някои неправителствени организации, но нямаше представители на екологичните. След обсъжданията министър Димов обясни, че решението на редовното заседание на Министерския съвет в сряда няма да бъде възпрепятствано от отсъствието на зелените. По думите му то не означава несъгласие от тяхна страна, а просто липса на повече въпроси.

Туристическият министър Николина Ангелкова изрази пълната си подкрепа за проекта.

Министерството на спорта също застана зад идеята за втори лифт. “Алтернативата на втория кабинков лифт е ясна – 130 автобуса в рамките на един час трябва да извозят всички хора. Без да съм специалист, е ясно в кой случай ще има повече последствия за природата. Трябва да има разширяване на цялата инфраструктура, искаме и писти още да се направят”, каза спортният министър Красен Кралев.

“Най-важното, което ще се постигне с новия концесионен договор, е, че ще се определи еднозначно обектът на концесията. Ще се изчистят несъответствията с новото законодателство, заложено е повишение на концесионното плащане и са въведени нови санкционни механизми”, обясни Мирослав Калугеров, експерт от екоминистерството. Друго освен ски писти и влекове, и то само в туристическата зона, няма да се строи. Тази зона е определена като буферна.

На дискусията беше уточнено, че все още не може да се говори за последствия върху околната среда. Такъв анализ може да се извърши чак след като се изготви конкретен проект. Незаконни обекти категорично не се включват в договора.

Директорът на Европейския институт за стратегически изследвания Бранимир Ботев представи проучване от последните дни, според което 67% от българите смятат, че решаваща дума за развитието на един регион трябва да имат гражданите и местната власт. 47% са на мнение, че екоорганизациите имат интерес да не се прави втори лифт на Банско.

От сдружение “Бъдеще за община Банско”, което е подкрепяно от 13 неправителствени организации, обявиха, че подготвят протест на 13 декември срещу “зелената екологична мафия”. Според сдружението група еколози саботират развитието не само на зимния туризъм, но и магистрала “Струма”. Те призовават всички институции в България за подкрепа.