Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент поздравява мюсюлмани в Комотини.
Турският президент поздравява мюсюлмани в Комотини.

Турският лидер се срещна с мюсюлмани в Комотини

Турският президент Реджеп Ердоган посочи за пример в Атина разбирателството си с българския премиер Бойко Борисов за опазването на историческото и културното имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

“В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал “Балат”. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира “Сумела”. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия”, заяви Ердоган по време на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

През първия ден от посещението на Ердоган в Атина доминираха конфликтните проблеми, на първо място искането, което турският президент направи публично, за ревизия или осъвременяване на Лозанския мирен договор в светлината на защитата на правата на мюсюлманското малцинство в Западна Тракия, който по думите му е остарял.

Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Не може да има ревизия на Лозанския договор, заяви Ципрас. Изказването на Ердоган хвърли смут сред гръцките лидери и засенчи първия ден от визитата. 

Партньорката на гръцкия премиер Ципрас - Перистера Базиана (вдясно),  разведе турската първа дама Емине Ердоган из  Атина.
Партньорката на гръцкия премиер Ципрас - Перистера Базиана (вдясно), разведе турската първа дама Емине Ердоган из Атина.

Турският президент пристигна в петък в Североизточна Гърция, за да се срещне с членове на мюсюлманското малцинство. Ердоган кацна в Александруполис, след което с кола замина за Комотини, където посети джамия за петъчната молитва и се срещна с местни жители. Около 2000 души се събраха около джамията и скандираха името на Ердоган при пристигането му.

Преди посещението на турския държавен глава в Комотини бяха взети драконови мерки за сигурност. Редица пътища бяха отцепени, в града бе засилено полицейското присъствие, а полицейски хеликоптер кръжеше в района.

Членове на мюсюлманската общност от града и съседните села се събраха преди посещението на турския президент. Стотина души пък протестираха срещу Ердоган в центъра на града.