Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втори инцидент в самолетостроителната корпорация след смъртта на изпълнителния директор на "Роскосмос" Владимир Евдокимов

Водещият конструктор в руската самолетостроителна корпорация “МиГ” бе намерен с прерязано гърло в завода. Според руските медии Алексей Сметанников се е опитал да се самоубие в обедната почивка.

Преди това той е бил в много тежко психическо състояние, разказват негови колеги, които се опитали да му попречат да се затвори в тоалетната. Руският тв канал РЕН ТВ съобщи, че инженерът е бил намерен от охранител и веднага е бил закаран в болница. Там след операция животът му е спасен, въпреки тежките увреждания на трахеята и кръвоносните съдове.

38-годишният Сметанников работи в инженерния център на конструктурско бюро “Анастас Микоян” в “МиГ”. Първоначално бе лансирана версията, че причина за опита за самоубийство са

масовите съкращения

“Хора, които са работили години наред в завода, остават на улицата”, каза бившият служител на завода Павел Биков. Той е работил заедно със Сметанников 14 години, но е бил освободен преди месец.

“Беше много спокоен човек, никога не съм го виждал възбуден или агресивен. Не мога да кажа какво го е подтикнало да излезе извън контрол”, допълни Биков за колегата си. По-късно от държавната корпорация отрекоха версията, че Сметанников е посегнал на себе си заради предстоящото му съкращаване.

Друг служител на “МиГ” - Андрей Мандров, заяви, че уволненията са започнали след обединението на завода с Московското авиационно производствено обеденение (МАПО). “Причина за опита за самоубийство на Сметанников, както чух, е безизходната ситуация”, каза Мандров. Сметанников е в болница и не може да дава изявления.

От пресслужбата на “МиГ” обаче отрекоха, че са планирали освобождаването му от работа. “През есента на 2017 г. бяха приети няколко програми за подкрепа на млади конструктори. Не може да се говори за никакви предстоящи уволнения”, заяви прессекретарят на “МиГ” Анастасия Кравченко.

Следствието проверява и версията за

лични причини

за опита за самоубийство

на младия конструктор.

“МиГ”, ръководена от Иля Тарасенко, влиза в Обединена самолетостроителна корпорация (ОАК), начело на която е Юрий Слюсар, бивш музикален продуцент. Наскоро той стана президент и на корпорацията “Иркут”. Според портала iz.ru секторът е на прага на голяма реформа, която предвижда обедението на ОАК с “Иркут” и компанията “Граждански самолети Сухой” (ГСС) в едно юридическо лице.

Изданието отбелязва, че опитът за самоубийство на водещия конструктор е вторият инцидент в структурата на обединението на Слюсар. През март

в следствения изолатор се самоуби изпълнителният директор на “Роскосмос” Владимир Евдокимов. Самоубийството му се свързва с разследване на кражба при доставката на оборудване от “МиГ” в периода 2007-2009 г., когато той е бил заместник-директор на Обединена самолетостроителна корпорация. Както съобщава агенция Руспрес, следствието е проучвало отклоняването на 400 млн. рубли чрез многократна препродажба на произведено в “МиГ” оборудоване за хеликоптери и изкуствено увеличение на стойността му.

Според Руспрес отношение към тези операции може да има шефът на концерна “Ростех” Сергей Чемезов. Делото продължава и след смъртта на Евдокимов. Няколко дни след трагичния инцидент с предполагаемия организатор на кражбата за милиони има нов заподозрян – Сергей Мамаев, който до 2015 г. е бил заместник-генерален директор по икономическите и финансови въпроси на “МиГ”.

На 5 април следовател от Следствения комитет поиска от московския съд арест за 55-годишния Мамаев като заподозрян за присвояване в особено големи размери, извършено от организирана престъпна група.

Аргументите са свързани със стремежа да не се пречи на разследването, да не се оказва натиск върху свидетели или заради възможността да се укрие, но съдът не приема доводите за убедителни. Защитата на обвиняемите твърди, че резервните части и друго оборудване на хеликоптерите са получени от частна компания заради дълг и не струват повече от 30 млн. рубли.

Бившият директор Евдокимов, който е първият заподозрян за кражбата, е поставен в следствения изолатор на 1 декември 2016 г. Той не признава вината си. На 18 март през нощта трупът му е намерен в тоалетната на една от килиите

с три прорезни

рани от нож

Смъртта е настъпила вследствие на засягане на сънната артерия. Всъщност официално заключение дали това е е убийство или самоубийство все още няма. Източник на руското издание “Ъ” твърди, че версията на следствието е по-скоро за насилствена смърт.

Възможно е тя да е свързана с това, че затворник предлагал на Евдокимов да го пуснат на свобода срещу 80 млн. рубли. Според други източници Евдокимов се е затворил отвътре и неговите съкилийници се опитвали да отворят вратата, след което видели, че оттам тече кръв. Така или иначе със смъртта му се слага край на възможността за изясняване на истината.

Към момента няма яснота дали опитът за самоубийство на водещия конструктор в “МиГ” има някаква връзка със самоубийството на Владимир Евдокимов.