Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спортът с най-големи традиции сега е сринат от скандали и криминални афери.

Футболът е най-популярният, тенисът най-джентълменски, а сумото е спортът с най-големи традиции. Поне така беше допреди десетилетие, когато японците основателно се гордееха със своите огромни шампиони, които участват в ритуали, измислени преди стотици години. В последно време сумото претърпя жестоки удари под кръста. Част от звездите се забъркаха с японската мафия Якудза, а други бяха осветлени като жестоки насилници. Стигна се и до смъртен случай.

В страна като Япония подобни отклонения от нормите и толкова грижливо градените традиции са недопустими. Феновете от Страната на изгряващото слънце нееднократно настояват за прочистване на сумото от вредните елементи, които петнят имиджа му и излагат пред света толкова обожавания от всички японци спорт.

Опитите за реформи не дадоха необходимите резултати. Историята на традиционната японска борба сякаш е забравена, яките основи са сериозно разклатени. Поредният трус дойде след преждевременното оттегляне на великия шампион Харумафуджи. 33-годишният монголец е разследван за насилие над по-млад борец от школата, в която тренира. Великият шампион нападнал неопитния си съперник Таканоива, след като двамата и други колеги употребили значително количество алкохол. Харумафуджи нанесъл няколко удара в лицето на младока и след това го ударил със стъклена бутилка. Наложило се пребитият да потърси лекарска помощ, а биячът му само за няколко часа се превърна от национален герой във враг номер 1.

Традициите в сумото изключват употребата на алкохол и участието в пиянски скандали. Големите звезди в традиционния японски спорт получават огромни заплати и се радват на народната любов. Единственото условие е да играят по правилата, които включват аскетичен живот, примерно държане в обществото и изграждане на образ, който да служи за пътеводна светлина на младите. Харумафуджи явно не може да изпълнява тези си задължения и затова е принуден да напусне, колкото може по-тихо и кротко. Изненадващото освобождаване на 33-годишния монголец обаче разбуни духовете, а медиите се втурнаха да вадят една след друга кирливите ризи на уж джентълменския спорт.

Не толкова отдавна в Япония избухна скандал с уредени мачове в сумото. Оказа се, че главните действащи лица изкарват луди пари, уреждайки предварително крайния изход на най-бляскавите срещи в традиционната японска борба. След избухването на скандала шефът на японската сумо асоциация подава оставка, но с това ситуацията не се успокоява.

Японски разследващи журналисти разкриват в свои материали, че сумо асоциацията играе опасна игра с Якудза. Видни мафиоти усетили, че могат да изкарват луди пари покрай уредените мачове, и започнали да набират съмишленици и сред самите сумисти и техните босове.

Любопитното е, че в скандала с уредени мачове беше намесено името и на Калоян Махлянов-Котоошу. Българинът беше истинска звезда в Страната на изгряващото слънце. 13 хиляди отидоха да гледат на живо ритуала, с който всеки сумист се разделя с активната си спортна кариера. Неслучайно слуховете за участието му в уредени мачове получават сериозен отзвук в азиатската държава.

Котоошу категорично отхвърля обвиненията и на свой ред атакува съотборника Сослан Гаглоев. Руснакът имал зъб на българина и наговорил куп глупости по негов адрес, за да съсипе кариерата му. Руският план не сработва и Калоян Махлянов се оттегля с почести от сумото. Далеч по-нерадостна е съдбата на 13 други популярни сумисти, които са изхвърлени от спорта, след като ги уличават в уреждане на мачове през 2011 г.

Със сигурност най-тежкият удар срещу сумото идва през 2007 г., когато 17-годишен талант е пребит от по-възрастни сумисти. Момчето било подложено на жесток физически тормоз, който се смятал за нещо нормално в школите по сумо. Открай време по-старшите били поощрявани от шефовете си да каляват характера на по-младите. По време на тези уроци по житейска мъдрост и психическа издръжливост старите кучета употребявали и физическа сила.

Точно това се случва в една от уважаваните школи - "Токитсукадзе". Младият сумист проявил неуважение към шефа на школата и той наредил на трима свои сумисти, да го "вкарат в правия път". Огромните мъже пребили момчето, което изпаднало в кома и след 24 часа починало. Ужасяващият инцидент е приет болезнено от японците и предизвиква интереса на целия свят. В Страната на изгряващото слънце се заклеват никога повече да не допускат подобни издевателства. Не успяват да изпълнят клетвата.

Миналата година популярен сумист и треньорът му са осъдени да платят огромно обезщетение на по-младо момче, което пребиват толкова жестоко, че то губи едното си око. Случаят отново вдига пушилка и японците отново питат какво трябва да се направи, за да се върне бляскавият имидж на сумото. Засега трудните въпроси остават без отговори.