Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-голямата заплаха е пропадането ни отново в бездната на тоталитарната държава. Това става лесно.

Достатъчно е да се съгласим с отнемането на конституционно гарантирани права. Такива опити в България не спират да се правят.

Обикновено се започва с отнемането на правата на група хора, които не са симпатични на мнозинството - например, цигани, турци, евреи, хомосексуални, патрЕоти или каквото се сетите там.

След като се създаде прецедент, следва едно по едно набеждаването на тази или онази група хора за опасни и накрая става като в описаното от лютеранския богослов Martin Niemoller :

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."

В България поради отсъствието на демократична правова култура в мнозинството и поради андрешковщината, малодушието и конформизма на елита, това никак не е трудно.

Например, дай да забраним на българските граждани в чужбина да гласуват. Въвеждаме ценз за "уседналост" и лишаваме от право на глас всички.

Мнозина подкрепят такава противоконституционна проява. Вицепрезидентът Илиана Йотова, например, се опита в отговор на мои критики в Кишинев да ме убеди, че докато била евродепутат в Брюксел се била уверила, че българите не гласували, ама мюсюлманите гласували. Точно така и каза: "мюсюлманите". И демек било целесъобразно да се предлагат такива противоконституционни законодателни инициативи от Президентството.

Кога ли пък комунист се е интересувал от спазването на Конституцията, та и сега! А да иска човек съзнание за правата на гражданите (без разлика на пол, занятие, класа, етнос, религия) у комунистически възпитаник е като да иска от плиткоумно създание да решава сложни задачи по математика.

Или дай да забраним мирно шествие, нищо че не нарушава закона. И защо ще го забранявате като не нарушава закона?

Защото участниците му ни се привиждат като "неонацисти", "фашисти" и пр. ( интересно, че никога няма опит да се обявят за опасни комунистите и русофилите на язовир Копринка, например).

Та първо се оклеветяват вкупом цели групи хора - било турците в България, било участниците в т.нар. Луков марш, че даже и пишман демократи с неизкореним комунистически манталитет си позволяват да етикьосват напълно непознати им хора като не знам си какви само по снимка и защото ... носели факли.

Утре и нас ще ни обявят за не знам си какви и ще ни попречат да правим шествия и митинги, ще останат само бузлуджанските сборища, антинатовските митинги. И накрая ще ги направят и задължителни даже.

Ама тоя филм сме го гледали, обаче на Андрешко му е къса паметта, понеже му е плитък умът.

А единственото сигурно нещо, за да не се сурнем в бездната на тоталитаризма отново, е спазването на Конституцията и законите. Всичко е предвидено и указано, няма нужда от комунистически и андрешковски модификации.

Коментарът е от фейсбук