Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цялата истина за прехода трябва да бъде изяснена! Трябва да се даде пълна публичност на всички обстоятелства около прехода. Аз съм против да се извежда напред само приватизацията, защото целият преход беше заложен така, че цялата бивша номенклатура, старата БКП и ДС, която отчете, че нейният режим фалира, решиха да извършат през този преход една трансформация, при която те да запазят всички икономически лостове на властта и това доведе до една голяма несправедливост. Приватизацията беше част от този процес.

Той беше стартиран още в началото на прехода, когато чрез търговските банки се даваха необезпечени кредити на доверени лица и кръгове, които стояха и на входа и на изхода. Източиха предприятията. Приватизацията се забави целенасочено и когато дойде време тя да се реализира, предприятията бяха във фактически фалит. Това каза бившият зам.-председател на СДС Иван Сотиров в ефира на предаването ”Офанзива с Любо Стоянов” по Канал 3.

”Големият проблем и голямата отговорност е, че когато СДС дойде на власт, след като управлението на Виденов се провали, след като хората изкараха БСП от властта с камъни и протести, голямата отговорност и голямото престъпление беше, че не се изпълни основният ангажимент от нашата предизборна програма и това, което очакваха хората – да се потърси отговорност от тези, които организираха този колосален грабеж. Това, което се случи тогава с хиперинфлацията, която беше изкуствено създадена, много добре се използва негодуванието на хората, провала на Виденовия режим и банкрутирането на цялата корупционна система, която до този момент беше създадена, но това беше използвано срещу хората. Това е един от специалитетите на кукловодите на прехода, които използваха народното недоволство срещу техните безобразия, за да отложат въвеждането на валутен борд, защото през 1996 години международните финансови институции упражниха категоричен натиск върху Виденов и след това беше поставено условие да се въведе борд и да се направи приватизация.

Това, което се създаде тогава беше изкуствена финансова криза. Изкуствено се забавиха нещата, за да може 1 долар да достигне 3 000 лева, защото ако бордът беше въведен веднага, защото ако беше въведен веднага борда, когато беше поставен въпроса, той щеше да бъде въведен към 1 долар към 100 лева. Обезцениха се парите на всички хора, народът се ограби с милиарди. Това, което се случи с КТБ, е една пионерска игра в сравнение с онзи организиран грабеж. На тези хора не се потърси отговорност, разказа той. ”И законът за масовата приватизация, и закона за РМД-тата, това беше инструментариум подготвен от обкръжението на Виденов. Запази се целият инструментариум на Виденов. Като се тегли чертата на нашата, ще се види, че по наше време всички стратегически и крупни предприятия бяха приватизирани от същите тези комунистически кръгове”, заяви Сотиров.