Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майкъл Лин
Майкъл Лин

от ДАНИЕЛА ТЕОФАНОВА и СВЕТЛАНА БАТАЛОВА

СКАНДАЛНИЯТ ирландски аферист Майкъл Лин е успял да разпродаде скъпите си имоти в Бояна, Шкорпиловци и Разлог под носа на държавните институции у нас. Дъблинският адвокат, който според източници от спецслужбите е бил и финансист на Ирландската републиканска партия (ИРА), е успял да прехвърли до стотинка цялата си собственост на свои доверени лица. Фирма на съпруга на Искра Фидосова, шеф на парламентарната правна комисия, също е закупила апартамент в престижен столичен квартал.
Скандалът е грандиозен. Майкъл Лин е издирван от Интерпол за огромните си задължения към ирландски банки и завлечените от него над 330 купувачи на имоти на зелено в България. Сделките не са минали по банков път. Не се знае каква е точната им цена, потвърди пред "168 часа" бивш партньор на Майкъл Лин. Ирландци, англичани и дузина български бизнесмени и архитекти напразно очакват да получат парите си, които им дължи дъблинският адвокат. Завлечена е и българската държава, тъй като в доста от случаите хората на Лин не са внесли в хазната дължимото ДДС. Въпреки това той без проблеми разпродава имуществото си, което би трябвало да е запорирано, но не е.

Чеченска връзка

Майкъл Лин идва в България, след като е завлякъл 4 банки. От тях е взел необезпечени ипотеки за над 82 млн. евро. Лин е подвел и над 300 души ирландци и англичани, сред които и негови роднини, че ще им построи апартаменти в курорти в България. Преди това е събрал парите от свои сънародници "на зелено".
Първият му "консултант" за бизнеса му в България е чеченецът Руслан Гапаев, който от години живее в Дъблин. Той го свързва с небезизвестния чеченски лидер във Варна Яхия Хашиев, който в момента е в ареста по дело за изнудване. След като бизнесът с Гапаев и Хашиев "зацикля", Лин взема за консултант асоциацията на Осман Октай, бивш депутат от ДПС и ексдовереник на Доган.
Малко след стъпването на ирландския "инвеститор" с грандиозни планове за развитието на българския имотен пазар, става ясно, че той е издирван в родината си. За Майкъл Лин има заповед за арест, но тя не важи извън Ирландия, защото става дума за граждански иск. Ирландската полиция го издирва чрез Интерпол, но и до момента той си живее спокойно в тайно място. Любопитна подробност е, че фирмата на Лин "Кендар България" има офис на 6-ия етаж в сградата "Белисимо" на бул. "България" в столицата. "До него имаше офис ирландец, за когото се говореше, че е тясно свързан с ИРА" - разказва пред "168 часа" бивш партньор на Лин. Според него ирландецът е бил "закачен", за да следи изкъсо дъблинския адвокат. "Лин имаше някои нелогични финансови ходове - трансфери на пари, които мога да си ги обясня само с факта, че е бил финансово свързан с ИРА" - допълва източникът на "168 часа".
"Още в края на 2007 г. до нас стигнаха слухове, че Лин е строителна пирамида и купува имоти само за да подлъгва клиенти" - обяснява строителят Жельо Добрев, който е завлечен от Лин с над 300 хил. лева.
Пред "168 часа" хора, работили с ирландския адвокат у нас, обясниха, че той е живял тук до 2009 г.
"Беше наел вила в Драгалевци от бизнесмена Маргарит Тодоров и я ползва повече от година - разказват източниците. - Разполагаше с няколко паспорта - норвежки, чешки и други."
През 2007 г. компанията на Лин "Кендар България" обявява, че започва изграждане на жилищен и ваканционен комплекс край Разлог и край Шкорпиловци. По това време компанията тръби, че ще инвестира 75 млн. евро в апартаменти и недвижима собственост в България до 2010 година.

Ледът се пропуква

До ден днешен край Разлог в местността Кукурево зее огромна дупка, която е единствената следа от грандиозните намерения на Майкъл Лин да изгради ваканционен комплекс непосредствено до "Пирин Голф енд Кънтри Клуб". В Шкорпиловци, другото място, в което Лин обещава да вдигне два комплекса с разгърната площ от над 110 хил. кв. м, се е ширнала гола поляна без никакви следи от строителна дейност. Дори строителните разрешения не са валидни вече.
Днес следите от присъствието на Майкъл Лин по нашите земи са сложно размити. Проверка на в."168 часа" показва схемата, по която са заметени дирите на ирландския аферист, който успешно е трансформирал и прехвърлил собствеността си на други познати лица.
"Кендар България" - основната фирма, с която Лин оперира на пазара, е притежавала три огромни имота в страната - в Бояна, в Разлог и в Шкорпиловци.
65 декара сменят собственика си
Една от първите продажби на фирмата е на апартамент от 88 кв. м и гараж от 18 кв. м в София. Това става през януари 2008 г., когато чужди медии вече пишат, че скандалният инвеститор Майкъл Лин се укрива в България.
Първата лястовичка сред купувачите е фирма "Моском ко", близка до шефката на парламентарната комисия Искра Фидосова. Дружеството по-късно стана известно покрай смяната на дограмата в парламента. "Моском ко" има дялове в "Моском Монтана", където са съсобственици съпругът на Фидосова Томислав Живкович и сестра й Цветелина Недкова. Имотът е купен за 391 166 лева, или по около 2000 лева за кв. м, което е реална цена. По това време Фидосова е само активист на управляващата днес партия ГЕРБ. Два месеца по-късно "Кендар България" продава още два апартамента и гаражи също на пазарни цени.
През ноември 2009 г. на пазара на недвижими имоти се появява фирмата "Бояна Естейтс", която също е от обръча на Майкъл Лин. По това време скандалът около ирландския бизнесмен и наивните му клиенти, чиито мечти за ваканционни имоти вече са очевидно загубени, набира скорост. След заведени дела, включително и от български бизнесмени за неизплатени задължения, "Бояна Естейтс" бърза да скрие добре собствеността си. Не е ясно дали в този момент комисията "Кушлев" е проверявала бизнеса на Лин, свързан с "Бояна Естейтс", но е факт, че пет поземлени имота в престижния столичен квартал Бояна са изтъргувани наведнъж. Общата им площ е 7942 кв. м и са продадени за 523 500 лева, което прави нереално ниската цена от около 66 лева на квадрат. Според запознати реалната стойност на продадените декари в Бояна е над 2,5 млн. лева. По този начин хората на Лин са ощетили българската държава от

невнесено ДДС и занижени данъци

на купувачите. Измамените пък са изгубили актив, откъдето биха могли да получат парите си. В имота има и регулирани, и неурегулирани парцели, но парите дори и при това положение са абсурдно ниски.
"Няма никаква гаранция - твърди пред "168 часа" бивш партньор на Лин, пожелал анонимност, - че дори и въпросните 523 500 лева са действително изплатени."
"Бояна Естейтс" е фирма, за която се говори, че е свързана с ирландския аферист Майкъл Лин. "Той оперира чрез сложна схема от представителства" - разказва бивш партньор на Лин, пожелал да остане анонимен. Юридическият собственик на компанията "Бояна Естейтс" са кипърските офшорки "Кавиатериа Текнолоджис" и "Кисел Ентърпрайсиз" според информационната система ДАКСИ. Фирмите са представлявани от близки до Майкъл Лин адвокати. Според регистъра "Бояна Естейтс" не само разпродава имотите си, но си сменя и управителя. Йорг Пол е заменен от някой си Владимир Владимиров от Костинборд.

Имотът на "Бояна Естейтс"

в едноименния богаташки столичен квартал става собственост на Стефка Стоилова и Милен Марков.
Стефка Стоилова е очарователна блондинка, родом от Елин Пелин. Тя е била сътрудничка и близка приятелка на Майкъл Лин. Клиенти на Лин дори казват, че е била "дясната му ръка" и двамата до ден днешен си устройвали романтични срещи в Будапеща.
Стефка е управлявала фирми не само на Майкъл Лин, но и на съпругата му Брит Кристина Мърфи - "Вагнер България", "Метропул България", "Смуут Левъл БГ" и "Ер Ес Пи Пропърти България". Те са регистрирани в офшорни зони като Кипър, Сейшелите и Панама. Опитите на "168 часа" да се свърже със Стефка Стоилова удариха на камък. Според запознати тя прекарва повечето си време в чужбина. На телефоните на фирмите, посочени в регистъра, не се обажда никой. Изключен е и мобилният й телефон, с който "168 часа" разполага. Единствената следа от мистериозната управителка на фирмите на Майкъл Лин е засечена във фейсбук. Практически неоткриваем е и Милен Марков, който заедно със Стефка получава част от имотите на Лин. Марков е от Ботевград и има родственик от лихварския бизнес. Интересно е какви данъци са платили Стефка и Милен, за да могат да докажат произхода на парите си, с които са закупили луксозните имоти в един от най-престижните райони на София.
Майкъл Лин се е застраховал, че Стефка и Милен няма да го излъжат и да продадат имота в Бояна зад гърба му. На 15 април 2010 г. от името на "Бояна Естейтс" е вписана искова молба срещу Стефка и Милен. Юристи обясняват, че по този начин имотът не може да се продаде от нереалните собственици.

Разлог и Шкорпиловци - от единия в другия джоб

В Разлог също се извършват няколко прехвърляния с цел замитане на следите. "Кендар България" през 2008 г. се преименува на "Джи ел ес пропърти България" и успява да продаде имотите на Лин в местността Кукурево. На това място е трябвало да изникне огромен ваканционен комплекс, широко популяризиран от Майкъл Лин в скъпа рекламна кампания с билбордове, подарени апартаменти в телевизионни игри и други трикове. Купувач на земята е "Вагнер България". Справка в регистрационната система ДАКСИ показва, че тя е собственост на "Вагнер - СА Република Сейшели". За скромните 50 хил. лева са изтъргувани близо 11 декара в една от най-атрактивните за туризъм местности край Разлог. Парцелът при това е в регулация, а излиза, че един квадратен метър е бил
изтъргуван по 2,45 лв.
Имало ли е въобще цена на сделката, при положение че се прехвърля имот от една в друга фирма от обръча на Лин?
В момента "Джи ел ес пропърти България" е притежание на унгарска фирма "Мо дел кфт". "МО е абревиатура (съкращение от инициалите - б.а.) на магистрала, покрай която са парцелите на Майкъл Лин в Унгария" - обяснява пред "168 часа" отлично запознат.
Крайморското владение на ирландеца в Шкорпиловци, което е от 45 дка и върху него е трябвало да има комплекс от над 110 хил. кв. метра разгърната площ, е изтъргувано отново на "Вагнер България", собственост на едноименната офшорка от Сейшелите. Цената е повече от скромна - нищожните 100 хил. лева, показва справка в Службата по вписванията във Варна. Този имот освен че е на брега на морето, е и в регулация. Възможно ли е тази перла на черноморския бряг да бъде продадена по 2,21 лв. за квадрат?
Интересно е при цялата тази схема каква е била ролята на Националната агенция по приходите, на ГДБОП, на Икономическата полиция? В крайна сметка е факт, че фирмите на Майкъл Лин са изпразнени до стотинка, а на негово име в имотния регистър няма никаква собственост.

*Разследването е осъществено с подкрепата на Европейския фонд за разследващата журналистика

 

Мистериозният турчин Халдун Сенюва

Халдун Сенюва е директорът на "Кендар България" в златния период на Майкъл Лин. Сенюва е турчин с германски паспорт. Според очевидци той отсяда в комплекса "Май Резиденс" в полите на Витоша. Клиенти на "Кендар България" твърдят, че там разполагал с апартамент и Майкъл Лин. Комплексът е известен като "турски", според брокери на недвижимост.
Халдун се свърза с Осман Октай в труден период за Майкъл Лен и го моли да даде едно рамо за проектите в Разлог и Шкорпиловци. Големият аферист в Ирландия се оказва "жертва" на чеченската връзка в лицето на Хашиев. Според твърденията на Лин и Халдун Сенюва пред Октай, ирландците купили терени, но не можели да извадят строителни разрешения, защото "властта и мафията пречели на добрите им намерения". Освен това Лин се оплакал, че чеченецът Хашиев купил евтино имотите от местните хора, но му ги продал от скъпо прескъпо.
Октай твърди, че е успял в най-кратки срокове да извади строителното разрешение за Разлог. Вкарва в регулация и парцела на Лин в Шкорпиловци. Урежда всичко необходимо за изваждането на строително разрешение в Шкорпиловци. Трябва да се внесат 500 хил. лева и Лин се покрива.
Халдун Сенюва през цялото това време се води пълномощник на Майкъл Лин в "Кендар България". В един момент Осман Октай и неговата асоциация се оказват с неплатени хонорари за различните услуги, които са направили на Майкъл Лин. Тогава Октай завежда дело и остава шокиран.
"Съдът реши, че ирландците ни дължат 280 хил. евро - разказва Октай пред "168 часа". - Заведох дело за ликвидация на офшорката-наследник на "Кендар България". Адвокатите на Лин оспориха и поискаха счетоводна експертиза. Не признаха, че Халдун Сенюва е бил служител във фирмата. Чрез документи от НОИ доказаха, че не е имало такъв служител. А ето аз имам пълномощното му, подписано от Майкъл Лин."

 

 

Жертви на строителна пирамида

АРХИТЕКТЪТ от Велико Търново Николай Стоянов разказва пред "168 часа", че е трябвало да получи 1 млн. лева хонорар по договор, сключен между него и Майкъл Лин за проектирането на грандиозния курортен комплекс в Шкорпиловци. Взел аванс от около 300 хил. лева, с който се е разплатил със свои подизпълнители. Арх. Стоянов е ангажиран от Осман Октай.
"Научих, че преди това Майкъл Лин е попаднал в клопката на арх. Симеон Саралиев, главен архитект на гр. Долни чифлик." Осман Октай също обяснява, че като главен архитект на общината Саралиев е уредил дъщеря си да проектира комплекса срещу 1,6 млн. евро хонорар. Изплатен й е аванс, но тя не предава никакви проекти, твърди Октай. След това е нает арх. Николай Стоянов.
"Срещнах се с Халдун Сенюва и подписахме договор - разказва Николай Стоянов. - Свърших си работата, направих 2 подпроекта. Бях помолен да побързам, за да се вземе строително разрешение от 2007 г. Платиха ми около 30%. Ирландците ми дължат над 700 хил. лева."
Сред измамените е и строителният предприемач Жельо Добрев от Сливен. Неговата фирма прави изкопните работи за ваканционния комплекс на "мечтите" в местността Кукурево край Разлог. Според Добрев Майкъл Лин не му се издължава с над 300 хил. лева и той завежда дело.
"Осъдих го на първа инстанция в Софийски градски съд тази година - разказва Добрев пред в."168 часа". - Никой не е обжалвал, но нямам и надежда, че ще си получа парите. Имотите на Майкъл Лин са вече разпродадени. Доколкото знам, имаше някакво разследване срещу афериста, но не съм чул да има развръзка."
Парадоксално е, че смятаният за голям измамник в Ирландия и България Майкъл Лин е надцакан в Унгария и Португалия. Твърди се по неофициални канали, че в Унгария Лин прехвърлил всичко на адвоката си, но той го измамил и ги продал. Същото станало и в Португалия. Тамошният му съдружникът Нино Паулино също успял да го изиграе.

 

Случаят - класифицирана информация

ИНСТИТУЦИИТЕ в България не желаят да коментират случая "Лин". Той е "класифицирана информация".
Въпросът е деликатен не само заради това, а и заради ирландските ни партньори, казват от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. Комисия "Кушлев"). "Що се отнася до проверяваните от институцията лица, независимо дали са български или чужди граждани, информацията относно тези проверки е класифицирана по смисъла на закона и става известна в публичното пространство, най-рано от момента на налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на тези лица" - обяснява говорителят на комисията "Кушлев" Десислава Михайлова. Оттам не отговарят дали е правена и дали се прави проверка срещу Лин. Да се стигне до запор на имущество, придобито с пари от неясен произход, по сегашния закон е изключително трудно. Комисията може да предприеме проверка, ако има обвинение или съдебно решение.
Лин е издирван от Интерпол за завличането на ирландски банки и за дейността му у нас, но без обвинение или съдебно решение комисията няма право да предприеме проверка спрямо него. Би могло да се самосезира българската прокуратура, но това не е станало. С имотните сделки около Лин е ощетена българската държава, защото не са внесели големи суми по ДДС. Не е ясно защо НАП по това време не е завело дело срещу него или фирмите му.
До в."168 часа" достигна неофициална информация, че Лин и бизнесът му са разследвани от структури в ДАНС, а измамите му - от Икономическа полиция. Български представители от финансовото разузнаване са обменяли информация с ирландските си колеги. Случаят е бил следен и от структури в Брюксел. По неофициална информация са били засечени преводи на пари от фирми, свързвани с Лин и регистрирани в България, към Сейшелите.
Така или иначе, разследванията около Майкъл Лин не са стигнали до съдебна зала и имотите на ирландския инвеститор не са били конфискувани.

Стефка Атанасова
Стефка Атанасова
Осман Октай
Осман Октай