Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов пред журналисти в Рияд СНИМКА: Правителствената пресслужба
Бойко Борисов пред журналисти в Рияд СНИМКА: Правителствената пресслужба

"България е интересна на света и включително за Саудитска Арабия, особено в сферата на инвестициите заради своята стабилност. От нас се интересуват и като партньор в борбата с тероризма, екстремизма и трафика на хора. Затова и от престолонаследника и в разговорите с другите официални лица се чу, че имат желание скоро да дойдат в България и да инвестират." Това заяви Борисов след края на поредицата от срещи в първия ден от официалната си визита в Рияд.

Премиерът благодари на Симеон Сакскобургготски за това, че се е съгласил да го придружава по време на визитата му в кралството и така двамата са дали пример за политическа култура. Наистина съм много признателен на царя, защото показахме как може и трябва да се ползват знанията, уменията и дипломацията на мъдрите хора, какъвто е той, коментира Борисов.

Той добави, че е първият държавник, който получава покана за среща с краля на Саудитска Арабия, защото в този исторически момент страната ни е изключително стабилна и показва завидни икономически и финансови показатели.

"Аз съм много голям оптимист за бъдещето на нашите отношения след срещата си с престолонаследника, който е много енергичен човек с амбиция за реформи. Той е с много добро чувство към България и обеща максимум инвестиции да докарат в страната. В рамките на месец обещах да задвижим нещата с посолството, те се ангажираха да помогнат със сграда. Сутринта имахме и успешен бизнесфорум с много фирми - български и саудитски. Много време ни отделиха, и краля, и престолонаследника, и всичките им министри, от което личи, че България им е интересна", каза Борисов.

Премиерът каза още, че няма никакви проблеми с Иран, а напротив - отношенията с тази страна са прекрасни и го доказал с посещението си там. По повод коментарите за отклонения маршрут на самолета му на път за Рияд той каза, че в България имало много завистливци, които се дразнели от успехите на държавата.

"Моята политика, нашата политика винаги е била: винаги за мир, никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели и с Иран, и с Катар, и с Турция. Това не значи, че сега не можем да развием приятелството си и с други страни, каквото досега не сме имали, поне не в този обем и така, както искаме. Това, което разправят за отклоняването на самолета е чиста завист, мъчно ми е", заяви Бойко Борисов.