Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Садистите тероризират Провадия - бесят кучета, обръщат маси в заведения, трошат и крадат, а полицията се ослушва

Двама братя, на 14 и на 17 г., изнасилиха и умъртвиха жестоко 77-годишна жена, за да я ограбят. Тежкото престъпление е извършено в Провадия, а авторите му – деца с криминални прояви. С тях от месеци работела неуспешноместната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

“Имаше много сигнали срещу тях, но полицията така и не взе мерки - коментират потресените провадийци. - За съжаление, потвърждава се тезата, че ненаказаната жестокост ескалира и се стига до убийство на човек.”

На 20 ноември, понеделник 77-годишна провадийка наема Осман и Станислав да й подредят дървата за огрев. Плаща им 20 лв. Два дни по-късно привечер момчетата се връщат в къщата й.

Проникват с взлом през прозореца и започват да тършуват. Жената, която била на втория етаж, слязла, за да види от къде идва шумът и попаднала на убийците си. Те я халосали по главата и сломили съпротивата й. Прокуратурата не коментира колко време са продължили издевателствата над възрастната жена – майка на син и дъщеря.

Според патоанатомите жертвата е била изнасилена и пребита. По тялото й нямало здраво място и несчупена кост и тя починала от получените травми. След смъртта й Осман и Станислав взели различни вещи от дома й, които впоследствие били открити у тях. На 25 ноември тялото на убитата било открито, а тийнейджърите били уличени в жестокото престъпление часове по-късно.

14-годишният Осман и 17-годишният му брат Станислав са известни хулигани в Провадия. През пролетта по-малкият е освободен от социално-педагогическия интернат във Варненци. Момчето е настанено в специализираното заведение, след като първо майка му, а после и баща му изчезнали.

Във времето двамата родители са обявени за общодържавно издирване, но години наред следа от тях няма. Бабата и дядото поемат грижата за по-големия си внук, а вторият отива в интерната.

С навършването на 14 г. Осман е изписан оттам и се връща в Провадия. Двамата братя често са засичани в хулигански прояви и кражби.

Били брутални и нагли, безпричинно агресивни. "Показателно е, че той си идва през пролетта, а през юни е първото дело срещу него в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - обясни пред "168 часа" кметът на града Филчо Филев. - Момчетата имат множество регистрации в полицията. С тях е работил и инспектор от Детска педагогическа стая.

Според специалистите обаче, когато нещата са изтървани в семейната среда, е почти невъзможно наваксването. Днес (28.11.2017 г. – бел. ред.) изтича срокът за обжалване на решението Осман да бъде върнат в интерната. В месеците на работа с него е установено, че той не ходи на училище. Няма поправяне в поведението му.”

По данни на градоначалника именно Осман е по-проблемният от двамата братя. Междувременно през месеците, в които момчетата са заедно, Станислав като пълнолетен е осъден на пробация за кражба на колело.

“Цяло лято вършаха из града. Денонощно! Не се притесняват да нападат семейства - гневят се провадийци. - Обръщат масите, докато се хранят. Трошат, режат, крадат вещи. Минават и се заяждат. Ежедневно се пускат сигнали срещу тях и полицията нищо не прави. Седят и си получават заплатите. Крадат животни, но разследванията се спират. Полицията е изцяло виновна за смъртта на тази жена. Всички знаеха колко са зли и отмъстителни.”

Двамата били засичани неколкократно да крадат от местно заведение. Направили им забележка и ги прогонили. Часове по-късно се върнали и пребили бездомното куче, което лежало пред кафенето. Ветеринарните лекари не успели да спасят хайванчето и то починало от травмите си.

Провадийка твърди, че Станислав и Осман бесели животни на клоните на дървета. Просто за да се наслаждават на последните им мигове. Педагог уведомил полицията, но отново нищо не последвало.

Само преди месец полицай споделил, че когато Станислав порасне, неминуемо ще стане убиец, защото е садист.

Показателно е и че дни преди убийството братята ограбили леля си.

“Те нямат нищо. Нямат възпитание. Нямат ценностна система. Никога не са имали подсигурено лакомство, не е имало кой да ги заведе на кино - разказва близък до разследването. - В същото време винаги са искали да имат различни неща, както връстниците си. Затова вероятно в един момент психиката им е станала престъпна.

Извършват престъпления, за да се сдобият с пари. Баба им и дядо им изобщо не са били в състояние да ги контролират. След което са разбрали, че са безнаказани, и са станали още по-нагли”.

Първоначалните психиатрични експертизи показват, че братята не зачитат никакъв чужд авторитет. Нямат критичност и към поведението си. Но те винаги са осъзнавали какво точно правят. Хладнокръвен и невъзмутим, Осман изслуша в съдебна зала, обвиненията на прокуратурата срещу него. Отказа да коментира каквото и да е и съвсем спокойно прие новината, че ще остане в ареста. Брат му обаче разигра истински цирк по време на определяне на постоянните мерки за неотклонение в съда. Той плака, вика, пита къде е баба му, защо не е в залата. Като постоянно повтаряше, че иска да е при нея вкъщи, обещавайки, че повече няма да прави така.

Съдът сметна, че деянията на Осман и Станислав са толкова тежки, че въпреки младата си възраст, трябва да останат в ареста. На свой ред говорителят на окръжната прокуратура Радослав Лазаров коментира, че мярката „задържане под стража” се прилага рядко при непълнолетни.

Какви ще са максималните присъди за братятата, ако не признаят вината си - четете в хартиеното издание на "168 часа".