Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов Кадър: Би Ти Ви
Иван Костов Кадър: Би Ти Ви

Резултата от приватизацията е над 4 825 600 000 щатски долара, това са данни от Националния статистически институт. Тоест трябвало е да бъдат приватизирани определени суми, получена е по-голяма сума от тази, която е трябвало да бъде получена. Това е истината за размерите", заяви пред Би Ти Ви Иван Костов. 

„България е най-бедната държава в Европа, защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.”, посочи той.

Да се твърди, че тези милиарди са откраднати, е абсолютно неоснователно, подчерта още той в разговора. „20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани”, обясни бившият премиер.

„Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.

„Това, което трябва да се направи в момента, за да се излезе от този капан, в който са изпаднали и политиците, и общественото мнение, е да се направи приключителен баланс на Агенцията за приватизация”, смята той.

Той определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана, която се повтаря до днес – за 30 милиарда. „Всъщност 30 милиарда няма”, категоричен беше Костов. „Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4 825 600 000”, заяви Костов.