Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезналият в Папуа Нова Гвинея изследовател страдал от малария и попаднал на племенна война

До планините на Папуа Нова Гвинея може да се стигне само по въздух. Всички пътни връзки са прекъснати заради племенни войни. Опасността да умреш, ако попаднеш на тази територия, е огромна. Племената са агресивни и строго пазят традициите и идентичността си. Не обичат да бъдат притеснявани от чужденци.

За учения Бенедикт Алън, който е известен режисьор на документални филми, животът на племето "Хаифо", обитаващо този район, е завладяващ. Той се впуска в животозастрашаваща експедиция, мечтаейки да се докосне до известните в цял свят "Ловци на глави". Последният допир на местните с външни хора е преди 30 години. Тогава те отново са посетени от Бенедикт Алън.

Ученият е автор на шест сериала за БиБиСи. Алън прекосява пеша Амазония, когато е едва на 22 години. Това е и най-трудният момент в живота му. Налага се да изяде собственото си куче, за да оцелее. Прострелян е два пъти при тази своя обиколка. Той е известен и с това, че прекосява Монголия на камила.

При последната си експедиция 57-годишният изследовател е спуснат с хеликоптер край Бисория и трябвало да изкачи планините, за да достигне до племето Хайфо. В своя последен статус в социалните мрежи преди да тръгне пише:

"Не се опитвайте да ме спасявате

Заминавам за Папуа Нова Гвинея и знаете, че никога няма да успеете да ме намерите там". Алън имал план да се върне във Великобритания до средата на ноември. След като пропуснал полета си към дома, приятелите и семейството му го обявяват за изчезнал.

Бенедикт има три деца, които до последно не знаели, че баща им е изгубен. Семейството му живее в Чехия. Те са свикнали с отсътвието му, защото той често предприемал дълги експедиции. Жена му Ленка обаче вътрешно усещала, че този път нещо не е наред. След няколко седмици и синът на Бенедикт - Алън Фреди, започнал да усеща тревожността на майка си. Често пробвал да позвъни ни на татко си на мобилния, но телефонът бил изключен. Ученият никога не взимал със себе си телефон или GPS.

"Аз съм експерт по оцеляването. Когато тръгвам на някъде, искам да се потопя в свой собствен свят. Не ми трябват технологии", коментира Бенедикт.

Търсенето на учения бе направено миналата седмица. Той бил спасен от хеликоптер. Алън казва, че не се е изгубил. Успял е да заснеме целия си престой на видео и той ще бъде излъчен.

"Винаги знаех къде точно се намирам. Просто се случиха редица непредвидени обстоятелства, които ми попречиха да изпълня плана, който имах за тази експедиция", обяснява изследователят.

Това не е първата експедиция на учения в Папуа Нова Гвинея, но определено е една от най-тежките му. По време на обиколката си най-неочаквано попада на гръмотевична буря. Мълниите падат на метри от него и успяват да разрушат един от най-важните мостове, който води до крайната му цел. Предприема нов маршрут, който го забавя с дни. Разболява се от малария и денга.

И точно когато решава, че е близо до крайната цел, попада на племенна война. Успява да я заснеме тайно, но до последно смята, че няма да може да се измъкне жив от там. Това е и най-критичният момент от цялото му пътешествие.

"Не вярвах, че ще оцелея, зтова записах прощално видео към жена си и трите си деца. Беше ми много трудно да сдържа сълзите си. Измъквайки се от племето, бях сигурен, че ще успея да довърша обиколката си. В деня, в който дойде самолетът, се бях подготвил, че ще намеря начин да напусна. Имах си цели. Не съм искал обаче да бъда спасяван. Качих се на борда само за да не тревожа повече семейството си.

Племето Хайфо, до което той се опитва да стигне, е известно като "Ловците на глави". Той обаче е категоричен, че хората, живеещи на тази териотория, не са опасни. Преди 30 години, когато се е срещнал за пръв път с тях, те са били приятелски настроени.

"Гората им също не е заплаха. Това е техният дом и им дава храна, подслон, лекарство, така че разплагаха с добър ресурс за оцеляване. Исках да видя, че племето е добре.

Че са живи и здрави", казва ученият. През 80-те години той посещава племето Хайфо за пръв път. Първоначално те го посрещат с агресия. Включват го в шестседмична церемония, по време на която дълбаят по тялото му белези с бамбукови остриета.

Пилотът на хеликоптера, който оставя Алън в началото на експедицията, го търси в продължение на няколко седмици. Проследява маршрута му от началната точка до най-отдалечената, но не го открива. Според него спасителната операция трябва да побърза, преди да започнат новите междуплеменни сблъсъци. Допълнителна заплаха са бракониерите и контрабандистите. За щастие откриват Бенедикт Алън жив, но все още болен от малария. В момента той е в отлично състояние и подготвя филм за престоя си в Папуа Нова Гвинея.