Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев. Кадър Би Ти Ви
Росен Плевнелиев. Кадър Би Ти Ви

"Все още Румен Радев е далеч от яростните атаки, които видяхме спрямо други президенти на България преди него. Мога да дам десетки примери как съм бил на различни позиции от партията, която ме е издигнала. А Радев тепърва трябва да се докаже в това отношение". Това заяви президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Излязох прав в отношението ми към Русия. Вижте изявлението на Тереза Мей от вчера. Навремето излязох пред народа и съюзниците ни и заявих много ясно, че сме една от първите държави, ударени от Русия с кибератака по време на избори. Когато впоследствие, още като държавен глава, виждах по документите на НАТО същите адреси, същата организация, същите хора на изток от България, за мен беше ясно, че руснаците по-скоро са тренирали с България своите умения за кибершпионаж и атаки, за да ги приложат след това на изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания, ако щете, вероятно – и Англия", коментира той. И обяви, че санкциите срещу Русия работят. "Още една-две години търпение и ще видим промяна в политиката на Русия", категоричен бе Плевнелиев.

Според него е лоша идея и обявената „ревизия” на приватизацията. „Подобно действие, което със задна дата променя правилата на играта е крайно непродуктивно както за обществото, така и за държавата”, подчерта той и допълни, че не би посъветвал инвеститор да си влага парите у нас при положение, че условията може да се променят изведнъж и той да се окаже в нарушение.

Плевнелиев попита защо лошите сделки са били допуснати още преди години и защо не е имало следприватизационен контрол, когато е трябвало: „Нима нашата държава не трябва да гарантира, че който не спазва правилата трябва да носи отговорност?”. Той запита и защо не се действа по теми, които все още не са извън давност – като КТБ.

Експрезидентът разкритикува сегашния държавен глава за провала на антикорупционния КСНС и изрази мнение, че не трябва началникът на новия орган за борба с подкупни политици да се избира на „Дондуков” 2. „В случай, в който президентът е назначил служебно правителство и е назначил антикорупционното звено, няма да има кой да контролира”, посочи Плевнелиев.

Скоро ще правим продукт за "Мерцедес", шефът на концерна всеки ден звъни в България, открехна завесата Плевнелиев.

Очаквайте подробности.