Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕСИ БАНОВА
ДЕСИ БАНОВА

Първата среща между

красивата синоптичка

и президента Росен

Плевнелиев е на

24 април на

наградите за полет

в изкуството

“Стоян Камбарев”

За два часа тази вечер (събота, 11 ноември) Деси Банова ще прикове погледите на стотици хора, събрани на корпоративно събитие в София - ще води церемонията заедно с Евгени Минчев.

Според нейни колеги красивата синоптичка на Нова тв винаги разучава усърдно сценария за подобни мероприятия, не си позволява да се яви неподготвена. Този път обаче го прави в последния момент, след като - без да го планира - приятели и непознати журналисти не спират да ѝ звънят тези дни.

Само с едно заглавие Деси Банова се превърна в най-обсъжданата жена у нас и така ще е доста седмици напред. Но пък какво заглавие!

“Плевнелиев е

“прекрасният човек”,

когото синоптичката

Деси Банова

срещна”, написа

в. “168 часа”

и предизвика медийно цунами. Защото това е истина, която двойката дискретно пази от лятото насам.

Главният редактор на вестник “168 часа” Слави Ангелов не толерира в своето издание жълтите новини, но когато двама от колегите му разказват упорития слух и го проверяват сред най-близкия кръг на Деси Банова и Росен Плевнелиев, решава, че е по-добре достоверна медия да обяви нещо толкова лично между двама известни и обичани българи. Слави Ангелов знае, че в мига, в който “168 часа” влезе в печатницата, новината ще се появи в жълтите издания, и затова я качва на сайта на седмичника в 14,40 часа на 8 ноември. От този момент над 50 сайта и неясно колко хартиени вестника са я препечатали. В сайта на “24 часа” до петък следобед има почти четвърт милион прочитания!

“Телефоните им прегряха, но засега не искат да коментират нищо. Иначе всичките им приятели знаят.

Двамата спряха

да се крият”,

разказват техни близки.

Затова много хора засичат в последните седмици Росен Плевнелиев и Деси Банова на улицата или в магазина.

Първата им среща, от която започва романтичната им връзка, става по време на официалното раздаване на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”, организирани от актрисата Деси Тенекеджиева. Тази година церемонията беше на 24 април. След края ѝ има неофициална част, на която двамата се запознават и не спират да си говорят.

После продължават да общуват, но основно с есемеси. Последвалите срещи им разкриват колко много си допадат като душевност и емоция.

“Много хармония има между тях и се разбират прекрасно”, казват познатите им. Двамата обаче, въпреки че не крият връзката си, не искат да обсъждат публично нищо от съвместния си личен живот. Наясно са колко силно е любопитството към тях заради голямата им популярност, но

и двамата не обичат

прекалената

показност

Малката Деси Банова никога не отговаряла конкретно на въпроса каква иска да стане, като порасне. Но пък важно казвала: “Искам да съм известна.” Майка ѝ нежно ѝ обяснявала, че има голямо въображение. Дъщерята обаче постига мечтата си, въпреки че образованието, което получава, я води в съвсем друга посока - завършва Търговско-банковата гимназия и после международен туризъм в УНСС.

Преди 19 години момичето среща Крум Савов на софийския булевард “Витоша” и той ѝ съобщава, че Нова тв прави кастинг за синоптички. Тогава собственик на медията е сърбинът Дарко Таминджич. Той подбира красиви, но и талантливи жени за тв екипа. Все пак телевизията е предимно визия и трябва да привлича зрителите.

Впрочем този подход по-късно и съвсем съзнателно е продължен и от гръцката компания “Антена” на Минос Кирияку, която купува телевизията от Таминджич.

Гръцкият екип, който работи тук, има съвсем точна представа за водещите на прогнозата за времето - това е една от най-рейтинговите рубрики във всяка телевизия, тъй като всеки се интересува какъв ще е денят му. Подсилват обаче естествения интерес на зрителя към съдържанието и с перфектна визия - търсят наистина много красиви момичета.

Деси Банова едва ли е била наясно за тези изисквания, но отива на конкурса. Освен външния вид има и бонус пред останалите кандидатки, тъй като вече притежава тв опит. Той не е кой знае колко голям, но достатъчен, за да се държи свободно и със самочувствие пред камерата.

Още е ученичка, когато Мартин Карбовски я избира да бъде в екипа на предаването му “Квартал”, излъчвано по вече несъществуващата телевизия “7 дни”.

Във всеки брой Деси и още 4 момичета получават различни градски задачи, които трябва да заснемат - например как превеждат възрастни хора през улицата.

Вече студентка, неин колега я кани да водят заедно по музикалната телевизия ММ съботно-неделното предаване “Хензел и Гретел” - двучасов музикален магазин.

Всичко това очевидно помага, тъй като на другия ден след кастинга ѝ се обаждат, че е одобрена. Така от септември 1998 г. до днес тя разказва прогнозата за времето по Нова тв.

Не е метеороложка по образование, но за всички тези години

се доказа като

професионалист

именно в климата

През 2015 г. получи награда за най-добър презентатор на времето в България и Европа от Европейското метеорологично общество (European meteorological society). Връчват ѝ я на годишната конференция на организацията, чийто домакин е България.

“Реших и аз да изпратя моя прогноза. Два дни поред бяхме на тази конференция”, разказа тогава Банова пред “24 часа”. За да се реализира срещата, тя също има принос. Помагала е технически с организацията, а на втория ден е извела колегите си прощално, преди да си тръгнат, във вечерна София.

Само два месеца след отличието Деси представя свой документален филм за влиянието на климатичните промени върху природното и културното наследство в България, което е под закрила на ЮНЕСКО. Показва лентата на Международната конференция на ООН за климатичните промени, която е в Париж през декември 2015 г. Синоптичката на Нова тв представя България на международния форум за втора поредна година. Сред обектите във филма са Несебър, Национален парк “Пирин” и биосферен резерват “Сребърна”.

Първото ѝ участие във форума е година по-рано - 2014-а, когато той е в централата на ООН в Ню Йорк и е посветен на глобалната промяна на климата. Тогава Банова успява да направи интервю в централата на Ен Би Си с ръководителя на комисията за климата на ООН Раджендра Пачаури, която е нобелов лауреат за мир през 2007 г.

Десет години след старта си в Нова тв

Деси Банова решава,

че може да върши

още нещо, и прави

сватбена агенция

Създава я, след като организира почти изцяло сватбите на две свои приятелки - намира фотографи, фризьори, гримьори. Така добре ѝ се получава, че решава да сложи нещата на професионална основа, регистрира фирма, прави сайт, купува си и офис.

Кръщава агенцията си Desi Banova Agency. “Десет години работя за име. Смятам, че е време името да заработи за мен”, обяснява тя.

По това време вече живее с приятеля си Ивайло Граховски - юрист и съсобственик на фабрика за дамски чанти. В един момент тя дори става рекламно лице на чантите.

Макар и рядко, Банова и до ден днешен продължава да дефилира на модни ревюта, нещо, което е правила и като девойка. Канят я заради перфектната ѝ фигура, за която тя самата обяснява, че е ген - наследила я е от майка си, също слаба. Е, разбира се, избягва мазни храни и бял хляб. Яде три пъти на ден - закуска, обяд и вечеря, но за нейно щастие не обича сладкото.

Навремето, докато била още непълнолетна, майка ѝ задължително я придружавала по модните ревюта.

Напоследък Деси участва в дефилета с дъщеря си Йоанна, родена от любовта ѝ с Ивайло и превърнала се в най-голямото ѝ щастие. Двамата съжителстват заедно почти 10 години. Виждат се за първи път в коридорите на Нова тв, където Граховски е поканен да направи одит на телевизията.

Когато тя създава сватбената си агенция, приятелите ѝ започват да подхвърлят, че сигурно е време също да вдигне сватба. До такава не се стига, но от връзката им се ражда дъщеричката им, която те отглеждат дълго време в мир и любов.

Самата Деси разказва, че има забавна мечта покрай тази агенция - да ожени заклетия ерген Бербатов, който по онова време все още е сам. Но не за себе си. Закачката е нейна, тъй като флиртът ѝ с Димитър Бербатов е всеизвестен.

Всъщност Деси не обича много да разкрива подробности от личния си живот. Тя обаче е достатъчно известна и няма как мъжете около нея да не бъдат оглеждани. А в случая с Бербатов популярни и харесвани са и двете страни.

С гръцкия бизнесмен Йоргос (собственик на две вериги магазини) нещата са доста по-сериозни и продължават 4 години. Запознават се на новогодишен купон на Нова тв преди време, когато телевизията бе собственост на гръцката компания “Антена”. На празника Йоргос е на масата на гърците и внимателно я пита за телефона ѝ. Тя обаче студено отговаря, че не смесва личния с професионалния си живот, и не му го дава. Той дори не успява да ѝ обясни, че не притежава медията.

Прави го обаче няколко дни по-късно. С куриер ѝ праща

триетажен букет

от червени рози и

нотариално заверена

декларация,

че няма нищо общо със собствениците на телевизията. Куриерът не си тръгва, докато Деси не му дава телефона си.

Ето такива забавни истории е имала синоптичката през младежките си години. Който я познава обаче, знае, че тя е скромна, изключително тактична и възпитана и много добра. Не обича да парадира с живота си, нито с професионалните си успехи. Сама често казва, че външната красота е до време и за нея по-важното е да срещне сродната си душа.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
Деси Банова с дъщеря  си Йоанна на модно ревю на очила, в което и двете участват.
Деси Банова с дъщеря си Йоанна на модно ревю на очила, в което и двете участват.
Синоптичката представя рокля на Жана Жекова на модния подиум.
Синоптичката представя рокля на Жана Жекова на модния подиум.
Деси Банова разказва прогнозата за времето по Нова тв.  СНИМКИ: БУЛФОТО И АРХИВ
Деси Банова разказва прогнозата за времето по Нова тв. СНИМКИ: БУЛФОТО И АРХИВ