Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еманюел Макрон Снимка: Ройтерс
Еманюел Макрон Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че скоро ще бъде постигната военна победа над групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, но тя няма да бъде достатъчна за справяне с джихадистката заплаха, съобщи Франс прес.

"Ние победихме в Ракка, а следващите седмици и месеци ще ни позволят, по мое дълбоко убеждение, да победим напълно във военен план в иракско-сирийската зона", каза Макрон пред френските военни, базирани в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, предаде БТА.

Френският президент приветства "оперативното сътрудничество на най-високо равнище" с ОАЕ, които от 2014 г. участват в международната коалиция за борба с ИД. Макрон посети френската военноморска база в Абу Даби, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че тя се намира съвсем близо до филиала на Лувъра в столицата на ОАЕ, който бе открит снощи в присъствието на френския президент. Военен оркестър изсвири националния химн на Франция, Марсилезата, а Макрон бе посрещнат от почетен строй, преди да се качи на борда на френската фрегата "Жан Барт".

Френската военноморска база в ОАЕ бе открита през 2009 г. и свидетелства за задълбочаващото се военно сътрудничество между френската страна и емирствата, отбелязва Асошиейтед прес. Франция има също военнослужещи и самолети във военновъздушната база Ал Зафра, където се намират и част от петте хиляди американски войници, дислоцирани в ОАЕ.