Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джон и покойният му вече баща Светломир Захариев (от ляво на дясно)
Джон и покойният му вече баща Светломир Захариев (от ляво на дясно)

Българинът с австралийски паспорт Иван Захариев-Джон Терориста е бил следен от службите по разработка “Кенгуру” още от 2015 г., стана ясно в апелативният спецсъд.

Там Джон и адвокатът му Христо Ботев оспорват 4-годишната присъда на 22-годишния младеж. Той е осъден, че м.г. дошъл у нас да се учи да стреля с автомат “Калашников”, след което да се включи към “Ислямска държава” (ИДИЛ). Джон основно стрелял в клуб “Левски” в София и “360 градуса” в пловдивското село Войводино. Младежът влизал и в сайтове, в които имало статии и видеоклипове за терористичните групировки “Джабхат ал Нусра” и ИДИЛ.

В съдебната зала се разбра, че Джон се е представял във фейсбук с името Халид Захариев.

Пред апелативните магистрати прокуратурата поиска Джон да получи най-суровата присъда от 8 г. за престъплението. Адвокатът му обяви, че клиентът му е бил в Сирия през 2013 г. и контактувал с бойци от Свободната сирийска армия, която не е обявена за терористична организация за разлика от ИДИЛ. Освен това се отрекъл от мюсюлманството през август м.г.

Христо Ботев обясни, че м.г. в Пловдив Джон спрял да попита Кристина Георгиева къде наблизо има стрелбище, тъй като е шампионка по стрелба. “Това е все едно да видиш Димитър Бербатов на улицата и да не го питаш нещо за футбол”, направи паралел между ситуациите юристът.

Съдът ще реши делото до месец.

Джон разговаря с преводач в съда.
Джон разговаря с преводач в съда.