Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

19 подсъдими митничари, данъчни и бизнесмени, сред които Ваня Червенкова, накрая оправдани.

Дело за документна измама, продължило 19 години, 2 месеца и 10 дни, е най-дългото производство, установено от Инспектората към ВСС. Проверката е на 111 заявления за забавени дела, извършена от 1 юли до 30 септември 2017 г. С тази информация излезе преди дни Инспекторатът на ВСС.

20-годишната сага е за получаване на възстановен близо 1 млн. лв. ДДС чрез използване на документи с невярно съдържание. В крайна сметка всички подсъдими бяха оправдани. Сред тях бе и бизнесдамата Ваня Червенкова. 6 г. след старта на разследването срещу нея и нейни бизнес партньори, в края на юли 2003 г. тя бе простреляна край рибния пазар във Варна с 6 куршума пред очите на 8-годишната й дъщеря. Животът й бе в опасност и лекарите направиха истинско чудо, като я спасиха.

Знаковото благоевградско дело започна в далечната 1997 г. и категорично е сред съдебните процеси с най-висока фактическа и правна сложност, гледани от Окръжния съд в Благоевград. По него обвиняеми бяха 19 митничари, данъчни служители, бизнесмени, свидетелите - над 60. Основното обвинение за източване на ДДС бе срещу бизнесдамата Ваня Червенкова и нейния тогавашен партньор Едислав Николов. През годините делото бе разделяно на части с различни конфигурации на подсъдимите лица за различни по време и място търговски сделки и износ зад граница. Някои от подсъдимите бяха привличани като обвиняеми на по-късен етап, срещу други бяха сваляни обвинения.

Обвинението на прокуратурата накратко бе за схема, по която чрез фиктивен износ на различни стоки, фирми са възстановявали неправомерно ДДС. Последното приключило с оправдателна присъда дело бе по обвинение срещу Червенкова, че с документна измама за периода 27 февруари - 7 май 1997 г. е получила данъчен кредит от Републиканския бюджет 176 220 лв., а партньорът й Едислав Николов - 253 044 лв.

Обвинението твърдеше, че за възстановеното неправилно ДДС са им помагали митничари и данъчни служители. Използвани са документи с невярно съдържание - фирмени фактури за покупко-продажби, справки декларации, митнически декларации за фиктивен износ. С една дума - стока не е имало, износ не е правен, което обаче по последната дума на Темида не е вярно.

Първият случай е от 13 февруара 1997 г., когато, според документите, Червенкова чрез една от фирмите си е изнесла в Македония през ГКПП “Златарево” автоматична линия за производство и бутилиране на алкохолни и безалкохолни напитки с бандерол машина на стойност $ 240 000. Македонски бизнесмен поискал да купи такава машина. Тя намерила фирма, от която да я купи, и след това я продала зад граница.

Прокуратурата обаче твърди, че реален износ не е имало, а само фиктивно попълване на документи, за да се възстанови след това ДДС. В хода на делата обаче шофьор на камион обясни, че лично е транспортирал машините до междинната зона на “Златарево”. Там товарът бил прехвърлен на македонски тир и реално е имало износ. Митничарите пък са категорични, че са подпечатали документите, след като се уверили, че стоката е натоварена. Данъчните пък са проверили всички фактури по сделката и са разпоредили възстановяване на ДДС.

Другият случай, за който Червенкова бе обвинена, е за фиктивен износ през април 1997 г. на близо 800 MOS интегрални памети тип RAM на стойност 447 000 лв. през ГКПП “Оряхово” за Румъния, като купувач е фирма от Москва. В хода на делата в съда станало ясно, че такъв износ е направен реално.

По време на разследването и съдебните дела не е станало съвсем ясно какъв е произходът на изнасяните стоки, нямало убедителни доказателства за произхода им, но според съдиите това не означавало, че те липсват и експорт не е правен. Парите по сделките били предавани в брой, а не по банков път.

Съдът не намери от събраните по делото доказателства, че има фиктивна продажба и износ на стоки извън границите и оправда всички замесени.

По време на дългогодишните процесуални действия се стигна и до довеждане в Благоевград с белезници и под конвой на сестрата на Червенкова - Василка. Тя бе докарана от Варна в благоевградското следствие и прекара една нощ зад решетките, за да й повдигнат обвинение за източване на ДДС. В един определен период от проточилото се дело Василка Атанасова също бе подсъдима.

В мегаделото по ДДС-аферата бяха събрани огромен обем счетоводни, данъчни, митнически, фирмени и търговски документи. Досъдебното производство е продължило 6 години и 2 месеца. Пет пъти делото е било връщано от прокурора на разследващите за извършване на допълнителни процесуално-следствени действия или за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Друга причина за голямата продължителност е, че отделните процесуално-следствени действия не са извършвани ритмично, последователно и в установените срокове, отчете Инспекторатът на ВСС. При третото връщане на делото през април 2003 г. прокурорът е указал на разследващите да представят в 10-дневен срок следствено-оперативен план за провеждане и завършване на предварителното производство. Четири месеца по-късно водещият делото следовател е отстранен от разследването, а следственото дело е иззето и предадено за разследване на директора на Окръжната следствена служба в Благоевград.

Във фазата на съдебното производство също са допуснати забавяния. 5 години, 10 месеца и 28 дни е продължило производството пред Окръжен съд - Благоевград. От насрочените общо 27 съдебни заседания са проведени само 11, а останалите са отложени основно поради неявяване на някои от подсъдимите или свидетелите. Освен това постановената в това производство присъда е отменена изцяло от Апелативен съд - София, и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд, като така съдебната фаза по делото е започнала отначало.

През 2011 г. съдебното производство в Окръжен съд - Благоевград, е прекратено и делото е изпратено на Софийския окръжен съд по подсъдност. Производството в Софийския окръжен съд е продължило 2 години, 2 месеца и 18 дни - насрочени са общо 11 съдебни заседания, 8 от които са отложени поради неявяване на подсъдими или защитници.

В края на делата, приключили с оправдателни присъди, Червенкова коментира, че обвиненията са били неправомерни. Доказало се е, че е имало реални сделки и износ. Тя бе категорична, че не е престъпник и е невинна.

Някои от подсъдимите след края на делата осъдиха прокуратурата за незаконно повдигнато обвинение.