Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Яхта за 500 милиона долара, наречена Kingdom 5KR, притежава най-богатият от затворените в хотел "Риц" принцове на Саудитска Арабия. На нея е сниман един от филмите за Джеймс Бонд. 5 е любимото му число, а К и Р са началните букви в имената на децата му.

62-годишният Ал Уалид бин Талал често бива заснет на многомилионната си 86-метрова яхта в Средиземно море. През 1991 г. е купил предишната си луксозна лодка за 20 млн. долара от американския президент Доналд Тръмп.

Самият той има доста големи вложения в щатски компании и в редица бизнеси от Силициевата долина. Милиардерът е и медиен магнат, собственик на "Кингдъм холдинг". Има дялове от компании като "Епъл", "Тайм Уорнър", банковия консорциум "Ситигруп" и медийната империя "Нюз Корпорейшън". Той е на 52 години, член на кралското семейство и един от племенниците на действащия крал Салман. Богатството му се оценява на около 18 млрд. долара, като по собствените му думи то е далеч по-голямо и дори надхвърля 29 млиарда. Обича да бъде наричан "Уорън Бъфет на Саудитска Арабия".

Наред с всички други бизнеси принцът има финансови интереси в широка мрежа от сателитни телевизии. Негово участие има във веригата "Четири сезона", хотел "Ню Йорк Плаза", лондонския "Савой", както и в грандхотел "Монте Карло". През 2009 г. имаше интерес да построи огромен хотел и в България. Ал Уалид бин Талал е известен и с мащабните си инвестиции в сферата на високите технологии. Принцът притежава около 5% от акциите на "Туитър".

Арестуваните в Саудитска Арабия 11 принцове, четирима настоящи и 38 бивши министри, депутати и бизнесмени ще изчакат да им бъдат повдигнати обвинения, докато си почиват в петзвездни хотели.

Задържаните разполагат с огромни стаи с телевизори и широки легла. На тях им се разрешават свиждания със съпругите им и може да използват всички забавления, които предлагра луксозният комплекс. Дори да се поглезят със спа процедури. На принцовете им е разрешено да избират и храната си от менюто на хотела.

Ако бъдат преместени в истински затвор в Рияд, те най-вероятно ще получат същия лукс, тъй като занданите в Саудитска Арабия разполагат с басейни, козметични салони и шикозни ресторанти.

Принцовете и министрите бяха задържани часове след като в страната беше създаден комитет за борба с корупцията, който да се бори с разхищаване и злоупотреби с държавни средства от страна на властимащите. Новото антикорупционно ведомство се оглавява от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, смятан за основен двигател на промените в страната.

Той е сред най-верните привърженици на САЩ в региона и очевидно е решил да им покаже, че може да се справи с уахабизма, налаган и проповядван от арестуваните. Всъщност именно финансирането на този най-агресивен ислям по света е една от основните причини за тероризма.

От тази гледна точка става повече от ясно, че танцът със саби на Тръмп и партньора му изобщо не е бил случаен. Както и че още тогава те са сключили тайна сделка, част от която са борбата с тероризма и финансирането му.

Само за няколко години Салман провeдe cмeли икoнoмичecки peфopми - нaмaли дъpжaвнитe paзxoди в някoи oблacти, наложи нoви дaнъци и започна подготовка за пpoдaжбaта нa aктиви нa дъpжaвния пeтpoлeн гигaнт Sаudу Аrаmсо нa мeждyнapoднитe пaзapи. Доброто му отношение към САЩ, Русия и Китай едновременно му помага да сключва мащабни сделки в енергетиката, въоръжаването и технологиите.

Toй ce oпитвa дa нapyши дeceтилeтнaтa й кoнcepвaтивнa тpaдиция, кaтo пoпyляpизиpa oбщecтвeни paзвлeчeния и тypиcтичecки aтpaкции, cтpeмeйки ce дa пpивлeчe чyждecтpaнни пoceтитeли. Зa цeлтa Pияд щe влoжи дeceтки милиapди дoлapи в нoви кypopти и инфpacтpyктypa. Друга ключова промяна под ръководството на принц Мохамед е залагането на непетролни източници на енергия, като плановете там са до 2030 г. приходите от слънчева и вятърна енергия да се удвоят два пъти спрямо 40 млрд. долара през 2015 г.

Перлата в короната на неговата концепция "Визия 2030" е построяването на нов град на брега на Червено море, който да се превърне в саудитския Дубай - индустриален и туристически център, "витрина" за икономиката на Саудитска Арабия.