Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плевнелиев: Оставката на Николай Петров е морален акт на достоен човек Росен Плевнелиев

Категорично оставката на проф. Николай Петров не може и не бива да разклати стабилността на кабинета. Това каза за „Фокус“ Росен Плевнелиев – президент на Р България в периода 2012-2017 г. „Аз считам, че правителството, както и формулата, която беше избрана, е стабилно. Считам също така, че към днешна дата няма алтернатива, поне не виждам такава, а все пак България трябва да може през следващите месеци и години да действа отговорно.

Не само вътрешнополитически, но и на европейската сцена. С оглед на това, считам, че тази оставка преди всичко е морален акт, тъй като аз познавам проф. Петров. Това е един изключително достоен човек, който буквално оздрави пред очите ни и икономиса над 200 млн. лв. на българските данъкоплатци във ВМА, която преди него беше символ на корупция, разруха, необосновано високи цени, абсолютна непрозрачност с обществените поръчки“, коментира Плевнелиев. Според него, ако проф. Петров е допуснал някаква грешка, тя не е противозаконна.

„Поне от това, което аз видях. Все пак той взе своето морално решение, аз мога само да му благодаря, че може би е единственият досега министър в историята на 25 години преход, който демонстрира висок морал и си подаде оставката, за да няма съмнения в неговия интегритет. Дълбоко вярвам, че този пример би следвало и през годините да ни бъде по-скоро като отправна гледна точка. Иначе вярвам, че правителството ще мине през тази първа промяна“, добави Плевнелиев.

Той призна, че през годините не един или двама министри в правителства на ГЕРБ са се сменили и е вярно, че бяхме свидетели на няколко здравни министри в рамките на един от мандатите на премиера Борисов. По думите му фактите са факти, но също така е ясно, че секторът е невероятно труден, изключително непрозрачен, неефективен. „Може би това обяснява, че е толкова трудна и нерадостна задачата на всеки министър на здравеопазването. Като че ли всеки, който се е опитал да бръкне дълбоко в раната, по-скоро е бил изхвърлен от системата. Но трябва да се бърка още и още по-надълбоко, за да може наистина да направим реформа, която да ни придвижи напред не просто заради една или друга цифра или показател в бюджета на държавата, а преди всичко заради усещането на българските граждани за качествено здравеопазване и справедливост при разпределянето на обществения ресурс“, каза още Росен Плевнелиев.