Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бисер Петков
Бисер Петков

Правителството се отказа да намалява вдовишките

Коледни добавки да има не само за най-бедните пенсионери, а и за тези с близки до тях доходи. Това поиска социалният министър Бисер Петков след заседание на ресорната комисия в парламента.

Досега добавките бяха 40 лв. и ги получаваха хората с пенсии под линията на бедност - 314 лв.

До средата на ноември правителството ще реши дали да има коледни добавки и за кои, обясни социалният министър.

“През тази година ситуацията е по-различна и специфична, защото минималната пенсия беше увеличена двукратно и стигна 200 лв.”, каза Петков. Затова според него трябва да се търси по-различен подход и раздаването на добавките да доведе до по-голяма справедливост в системата. По този начин щяло да се компенсира недоволството на хората, които получават пенсии, близки до минималната, а имат реален принос в осигуряването. Първо обаче трябвало да се види дали разчетите позволяват добавките да се вземат от по-голям кръг от хора.

Междувременно правителството се отказа от предложението да намали част от вдовишките пенсии. Първоначално идеята беше в пресмятането на наследствена пенсия да не влиза социалната за инвалидност, ако починалият е имал такава добавка.

Освен това кабинетът даде заден и за орязването на обезщетението за безработица при смяна на работа. Предложението предвиждаше, ако човек е бил на работа по-малко от два месеца, да получава 180 лв. месечно.

От 2018-а обаче, за да получат обезщетение, хората трябва да са се осигурявали поне 12 месеца от последната година и половина. За да се получава в максималния период обезщетението, вече ще трябват 15 години осигуряване, а не 12. Минималното обезщетение обаче се увеличава от 7,20 на 9 лева на ден.