Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коварната контузия на Пулев ще го удари и по джоба, българинът щеше да прибере 5 млн. долара от боя с Джошуа.

Големите спортисти не се уморяват да повтарят, че са постигнали успехите си с много труд, малко талант и още една лъжичка късмет. Кубрат Пулев беше изпълнил на 100 процента първите две условия, за да бъде световен шампион по бокс. Само че съдбата го изостави в последния възможен момент. Миг невнимание по време на тренировка го лиши от мечтите му, за които се бори със зъби и нокти през последното десетилетие.

Частично разкъсване на мускул - звучи толкова простичко, толкова лесно за преодоляване. Всеки втори занимаващ се и непрофесионално със спорт знае, че от време на време се случва нещо да те дръпне някъде по тялото и да последва коварната болка. Всичко минава с няколко седмици почивка и клетви по адрес на лошия късмет. После отново стъпваш на терена, на пистата или на ринга и продължаваш оттам, откъдето си спрял.

Кобрата няма да има този шанс. Заради няколко си разкъсани мускулни влакна той ще трябва да се оттегли от мача за титлата срещу британеца Антъни Джошуа. Сблъсъкът им трябваше да се състои на 28 октомври на стадиона в Кардиф. Това беше най-бързо продаденото спортно събитие в историята на стадиона, въпреки че по-рано през годината там се игра и финалът за Шампионската лига.

Очакваше се 80 000 зрители да гледат на живо боксовия мач на годината. Хотелските стаи отдавна бяха резервирани, нямаше свободни квартири и в съседните на Кардиф населени места. Телевизиите щяха да се избият за права да излъчват боксовия двубой.

Е, той няма да се състои. Промоутърите абсолютно хладнокръвно обявиха, че Пулев няма никакъв шанс да се възстанови до 28 октомври. Появиха се спекулации, че той може да излезе контузен на ринга, да опита да се задържи няколко рунда и след това да хвърли бялата кърпа. И целият този театър само и само Кобрата да си прибере рекордния за него хонорар.

Боксовите специалисти бяха изчислили, че той ще получи не по-малко от 5 млн. за боя си с Джошуа, докато британецът щеше да грабне четири пъти повече. За 5 млн. от щатската валута си заслужава да се направиш на ударен и да излезеш с усмивка на уста, осъзнавайки в същото време, че си обречен.

Кубрат обаче не е замесен от подобна мая и реши да се оттегли, вместо да участва в зле скалъпен театър. Отказът от мача срещу Антъни Джошуа ще му струва скъпо във всяко едно отношение. И понеже вече стана дума за финансовата част - редно е да се спомене, че контузеният Пулев все пак ще прибере някакви пари, но те ще са около една осма от това, което щеше да получи след края на мача с британеца.

По-лошото е, че пропускайки шоуто в Кардиф, Кубрат едва ли някога пак ще има шанс да се бие за световната титла. Натовареният календар, навалицата от претенденти, мениджърските игри и годините на Кубрат изглеждат като непреодолими препятствия за българина.

След неговото отказване стана ясно, че мач в Кардиф все пак ще има. Срещу Джошуа ще се изправи третият в световната ранглиста Карлос Такам (36 победи, 3 загуби и 1 равен). Камерунецът беше повикан на пожар да спасява мача, а специалисти и фенове не са въодушевени от името на боксьора, който ще замести Кубрат Пулев.

"На всички ни е пределно ясно, че Такам няма никакви шансове срещу Джошуа. Той не е провел необходимата подготовка, няма време дори да изгради стратегията си за мача. Ще бъде игра на котка и мишка, а сегашният шампион ще запази поясите си по най-лесния възможен начин", категорични са спецовете в опасния спорт. Мениджърът на Джошуа - Еди Хърн, представя събитията в съвсем различна светлина.

"Още при подписването на договора с Кубрат Пулев подписахме такъв и с мендижърите на Карлос Такам. Той знаеше, че е резерва за мача и би трябвало да се е подготвил добре за предстоящото предизвикателство. Очаквам изключително зрелищен и оспорван сблъсък", прави всичко по силите си Хърн да вдигне акциите на спортното събитие.

Обещанията му изглежда не впечатляват българските фенове, които вече търсят вариант да продадат билетите си за боксовия двубой и да отменят всички резервации за екскурзията до Кардиф.

Това обаче са бели кахъри на фона на случващото се с Кубрат Пулев. Българинът вече е бил уведомен, че не само отпада като претендент за поясите на Джошуа, но губи и шансове през следващите 24 месеца да се бие за световната титла. Джошуа сто процента ще напердаши Такам и ще запази титлата си. След това го очаква дълъг списък от претенденти, в който не фигурира името Кубрат Пулев. Нашият боксьор е спряган за съперник на коравия американец Джарел Милър. Ако такъв мач наистина бъде уреден, то той би трябвало да се състои през следващата година. След това бъдещето за Кубрат Пулев е неясно.

Нашият боксьор ще навърши 38 години през 2019-а, когато евентуално може да мисли отново за мач за световната титла. На тази възраст обаче той едва ли може да се надява на добро отношение от страна на хората, които дърпат конците в световния бокс.

"36-37 години са пределната възраст в професионалния бокс. След това Кубрат може да се съсредоточи върху други дейности, но ще трябва да спре с бокса", заяви пред "България днес" германският мениджър Хаген Дьоринг, който поправи път на Кобрата в професионалния спорт.