Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във вселената на азиатската кулинария Din Tai Fung доближава статута на религиозна институция

Във вселената на азиатската кулинария Din Tai Fung доближава статута на религиозна институция. Първият ресторант с това име се появява в Тайван преди 45 години, но след като през 1993 г. “Ню Йорк Таймс” го подрежда в първата десетка в света, поклонническите тълпи принуждават собственика и жена му да разширят бизнеса. Днес вече има повече от 140 кулинарни храма из цяла Азия, САЩ и Австралия, но този в кулата “101” в Тайпе определено може да се нарече Светия престол на динтайфунг религията. Основният специалитет тук е шао лонг бао, което, ако сме истински източноевропейски варвари, бихме сравнили с пелмените. Шеф готвачите в Din Tai Fung обаче са по-близо до неврохирургията, отколкото до кашеварството. Всяко отделно шао лонг бао се изпипва до последната гънка. Плънката варира между свинско, рачешко, зеленчуци и трюфел, както и изненадващо добри комбинации помежду им. Има драматичен дебат по въпроса как е правилно да се консумира тази храна. Откакто Антъни Бурдейн си опарил езика и небцето, цяла армия гурме блогъри убеждава света, че след като се хване с клечките и се топне в соевия сос с малко джинджифил, шаолонгбаото трябва да се бодне, за да изпусне горещия си сос, и тогава да се хапне. Другата школа твърди, че това е светотатство, отвратителен акт, напомнящ манипулация от спешната дерматология. Склонен съм да се съглася, че сосът вътре е най-ценното в тази съвършенна хапка и той не бива да се губи с подобна нелепа пенетрация. Има и десерт. Шао лонг бао с горещ шоколад и приготвен на място кейк с драконово око - плодът на вечно зелено дърво, наречено Лонган, което вирее само на някои места в Югоизточна Азия.

*Коментарът е от фейсбук