Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: NOVA
Кадър: NOVA

Средно възможно е ЕС да се разпадне. Има ефект на доминото и Каталуня е пример за това, каза пред Нова тв бившият премиер Иван Костов.

Възможни са тежки последствия от преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС. То може да причини допълнителни разпадания в ЕС. Става дума за едни 50 процента. Става все по-ясно разграничението между страни от ядрото и периферията, в която сме и ние, при това в крайния й ъгъл.

България ще председателства съюза в много труден период. Борисов успокоява страстите, но да се спекулира какво точно става зад кадъра не е редно, каза Костов. Според него конфликт между институциите в страна преди председателството й е най-нежеланото нещо. Разбирам, че е важно кой ще назначава антикорупционния орган, но това да се превръща в битка между институциите по време на председателството не е добър тон. Иначе ще докажем тезата на Кремъл, че България не е за ЕС, а че е част от руския свят. В България има сили, които искат да се дискредитира страната й. Да, може да има такъв план. Българското общество е облъчвано от големи лъжи, в полза на отлъчването ни от ЕС, смята Костов.

80 на сто повярваха, че аз съм собственик на половин България, каза още Костов. А аз не съм взел и един пирон от приватизацията. Другата лъжа е, че съм най-богатият човек. Сега лъжата е, че Западът е агресор срещу Русия, което не е така. В книгата си политологът Антон Тодоров ме причисли към вещерите на прехода и това е част от лъжа.

В момента в политиката и в държавната администрация отиват хора, които не са успели в частния бизнес. Получава се гигантско несъответствие с частния бизнес, където се струпва интелектуалната мощ на страната. Грубо казано пролетариатът е в държавните институции.

Запитан за роднините във властта Костов каза: "Всички сме братовчеди" придобива буквален смисъл в България, не само осъдителен, но и тъжен. Кой да отиде там да работи? Има го навсякъде, и при президента. Кои са му съветници? Негови познати, близки от военната му кариера. Ами съпругата му?"

Ако приложим грубо фразата за братовчедите, по времето, когато бях на власт, имах живи 28 братовчеди. С нито един от тях не съм провел телефонен разговор. Никой от тях не е участвал в приватизация, не е бил назначаван, даже ги поизгониха от работата им, каза Костов.