Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседание във форум, където трябва да участват, е показателен. Абстрахирам се от мотивите, защото законът трябва да се спазва. Още повече че темата за борбата с корупция е приоритет на нашето общество", каза в интервю за "Още от деня" президентът Румен Радев.

"Дейността на този съвет е регламентирана със закон. Проблемът дойде оттам, че няколко от участниците напуснаха заседанието и го направиха без предупреждение. Мисля, че загубата на кворум не е резултат от дискусиията, а от това преждевременно напускане. Стенограмата няма нищо общо", допълни Радев.

Темата е конфликтна и моята роля е не да търся механично обединение, а по-скоро такова около принципи и насоки.

За да има ефективна борба с корупцията трябва да има наказателно преследване. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществените декларации. Това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете. За това трябва активно преследване.

Трябва да има и превенция и разследване. За мен е ясно едно, не може парламентарното мнозинство не може да излъчва и правителството и ръководството на този орган.

"С една завидна страст и борбеност група депутати завардиха народната пара. Защо същите борци не направиха анкетна комисия за парите за саниране? Не е трудно да се направи една такава комисия", каза Радев.

"Очевидно премиерът много трудно може да надвика своите съпартийци. Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера, но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и поведение. Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Трябва да е и много ясно кой и за какво говори от името на властта. Трябва институциите да работят добре помежду си", коментира Радев.

Сигурността е неизменен приоритет, особено в несигурни времена. Печелившо по време на избори е да се говори за пенсии, но изборите минаха, а обещанията останаха неизпълнени. Закъсняхме много с целия процес на модернизация на българската армия. Аз защитавам организираният процес на избор, а не определен самолет. Не е без значение дали президентът е нов, а 35-годишен, коментира Радев.

Всички видове въоръжени сили имат нужда от модернизация. Трябва да има и пълноценна подготовка. Ако сега дадем парите за ремонт на МиГ-овете, това ще изяде парите за нов самолет, допълни държавният глава.

Задачите на господин Иво Христов не изискват достъп до класифицирана информация. Ако преценя, че неговите задължения изискват такава, ще се подадат съответните документи. Категорично господин Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев.

Общините в България се управляват от родовете, това е недопустимо. След като този модел е порочен, ние трябва да се борим за го променим, независимо от партията, която управлява. Аз затова и свиках този КСНС, допълни Радев.

Трябва да има контрол от парламента и за излишъците в бюджета, не го виждам това. Очаквам ВСС да покаже професионализъм. Върнах указа за назначаване на Георги Чолаков, за да дам шанс на новия ВСС да направи този избор. Вярвам, че това е част от съдебната реформа, която осъществяваме, коментира президентът.

Има си нива на общуване президент - с президент, премиер - с премиер. Хората искат да видят отношения с Меркел да речем, президентите в Европа имат своите ясни функции, но те не са толкова известни. Явно затова няма такава видимост каква работа върши президентът, допълни Радев.

Нямам притеснения за поканата си към Бил Клинтън. Не трябва да продължаваме с усещането, че България е зрител на световната политическа сцена Това е един от начините, да каним такива хора тук, да се провеждат дискусии в България. Аз разчитам на мъдростта на българския гражданин, не се притеснявам от никакви отнемания на рейтинг, коментира държавният глава.

Според мен ще бъде грешка, ако очакваме, че от европредседателството трябва да изличаме някакви ползи. Силата тук пада върху българските администрации, да предизвикат доверие и да покажем, че България може да бъде един добър координатор. Това ще повиши доверието в страната ни, каза Румен Радев.

За мен няма значение колко дълго ще съм президент, много по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на всички трудности и отговорности, ще направя всичко възможно хората да не съжаляват. Аз ще продължа да гледам на България като просперираща страна с едно достойно общество, завърши Радев.