Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама от заподозрените
Двама от заподозрените

Азиатци от мистериозната група GTA изтребват шофьори в Подмосковието.

На 1 август петима подсъдими, водени от охрана в съда на Московска област, вземат оръжията на двамата гардове и тях самите за заложници, а след това влизат в престрелка. Трима от затворниците са убити, двама са ранени и единият по-късно умира.

Петимата мъже са обвинени за серия жестоки убийства на шофьори в околностите на Москва, предимно на пътя М4 “Дон”. Те са част от една от най-ужасните и мистериозни групи за убийства в ерата на Путин – бандата GTA, която получава наименованието си по аналогия с компютърната игра Grand Theft Auto. Твърди се, че 20 бандити били в килия, пазена само от един гард, и можело всички да избягат - т.е. имали са подкрепа отвътре.

През май 2014 г. се появява информация, че по пътища на Подмосковието група от няколко убийци спира коли чрез специално поставени на пътя

шипове под формата на кръст за

пукане на гуми

След като шофьорите слязат, за да проверят какво е станало, пътници от “случайно” минаващи край тях коли им предлагат помощта си, след което застрелват жертвите. Бандата нарича себе си “джамаат” и има подозрения за връзка с ИД. Според обвинението тя е отнела живота на 26 души. Подсъдимите са обвинени в подготовка на терористични актове, притежание на оръжия, патрони, за убийства.

Руски националисти лансират тезата, че убийците били наети от украинските власти за отмъщение за анексията на Крим през 2014 г. Други твърдят, че бандата е съставена от бивши служители на спецчастите, обърнали се срещу властта. Тази версия се основава на факта, че нападателите използват за убийствата патрони, до които достъп имат само спецслужбите.

На 6 ноември 2014 г. тежко въоръжени руски спецчасти обкръжават къща в тихото селище Уделна край Москва, рай за богати московчани, където живеел и 35-годишният киргизец Ибайдуло Субханов. Предполага се, че е водач на бандата, а паспортът му е фалшив. Спечастите казват на всички да излязат. Майката, жената и двете деца на Субханов напускат, а той е убит.

В къщата избухва пожар, предизвикан от самодено взривно устройство. При обиска след това са открити над 60 вида оръжия, сред които автомат “Калашников” и бомби. Малко след това властите задържат 8 мъже и 2 жени, обвинени за убийствата на 17 души. Всички от групата са работещи емигранти от Киргизия, Таджикистан и Узбекистан. Според руски медии тарторът на бандата Ибайдуло Субханов бил вербуван от радикални ислямисти в Киргизия през 2011 г., след което воювал на страната на ИДИЛ, а после заминал за Русия и се събрал с таджики от забранената в Русия организация “Хизб ут Тахрир”. Мигрантите от Средна Азия организирали групата за убийства на руснаци GTA.

През деня работели, вечер убивали.

Субханов се грижел за имота в Уделна като наемател. Той е собственост на роднини на Алексей Староверов, високопоставен служител в руската Генерална прокуратура. Привлечен е като свидетел по делото, но категорично отрича да знае нещо за бандата. Пред следствието казва, че рядко ходел на вилата си и изобщо не познавал наемателя Субханов. Той отдал имота на жената, с която киргизецът съжителствал заедно с двете й деца.

Някои смятат, че Староверов не казва истината. Интересен факт е, че въпреки невисоката му заплата “Форбс” го е класирал като един от най-богатите руски чиновници в силовите ведомства, отбелязва “Нюзуик”.

След започналата проверка Староверов е отстранен от работа. Следствието не успява да докаже вината му и излиза със заключението, че главатарят случайно е живял в имота му.

Служебните защитници твърдят, че клиентите им не са виновни. Пред “Нюзуик” Ирина Зикова, представляваща интересите на един от оцелелите заподозрени, намеква, че убийствата не са били извършвани с цел грабеж. “Истина е, че те

не са взели от своите жертви почти нищо

– казва тя. - Но вие разбирате, аз съм защитник и трябва да работя с материалите по делото, представени в съда, отколкото с по-сериозни обвинения.”

“След престрелката в съда позвъних на Наталия Козлова, автор на статията в “Российская газета” - пише журналистът Марк Бенетс. – Следователите не искаха да плашат обществото, каза Козлова. Обществото невинаги трябва да знае истината.”

Според нея убийствата на бандата са взривоопасна смес от ислямски екстремизъм и недоволство от враждебното отношение към тези хора (емигрантите мюсюлмани от бившите съветски републики) в Русия. “Те са убивали хората по расови, национални и религиозни мотиви – смята Козлова. - Вероятно някои от тях по-късно са заминали за Сирия.

Диана Татосова, адвокат на Фазлидин Хасанов, убит в престрелката в Московския областен съд, казва в интервю пред “Нюзуик”, че членовете на GTA “били вдъхновени от своите идеологически убеждения” и жажда за мъст. Но според Следствения комитет разстрелите били обяснени с грабежи, за да не се предизвика паника в обществото, казва Татосова.

Следователи не откликват на молбата на “Нюзуик” за коментар, но това е обяснимо, ако бандата е терористична. Новина, че мигранти от Централна Азия убиват руснаци по етнически и религиозни мотиви, вероятно би провокирала бунтове и убийства за отмъщение.

Не всички руснаци

са убедени, че обвинените по делото са виновни за убийствата по пътищата. Фотороботите, изготвени от полицията и пуснати в медиите, навеждат на мисълта, че извършителите са бели мъже със славянска външност.

Други източници твърдят, че тактиката на бандата изглежда професионална. “Не вярвам, че разстрелите са извършвани от тези таджики, узбеки и киргизи – коментира журналистът от “Фергана” Дмитрий Аляев. – Руските спецчасти веднага биха ликвидирали мигрантите, ако те са виновни.”

Защо заподозрените впоследствие се отказват от показанията си и какви още мистерии витаят около бантата, четете в хартиеното издание.

Използват железни шипове под формата на кръст, за да пукат гумите на колите.
Използват железни шипове под формата на кръст, за да пукат гумите на колите.
НЕОЧАКВАНО: Подсъдимите изземат оръжието от гардовете и откриват огън в съда.
НЕОЧАКВАНО: Подсъдимите изземат оръжието от гардовете и откриват огън в съда.