Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев върна указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС.
Президентът Румен Радев върна указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС.

Президентът върна избора на нов шеф на ВАС

Оставките на депутати, кметове, на общински съветници са авариен изход, който

доскоро

потушаваше

проблемите,

но този изход

вече не работи

Това заяви в сряда президентът Румен Радев, преди да излети за посещение в Полша.

Според него подобни случаи като в Хасково трябва да се разследват от независим орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите.

“Освен това в цялата тази ситуация

парламентът

не контролира

правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента. Това е недопустимо”, заяви Радев.

Президентът обясни, че оценява усилията на премиера Бойко Борисов да поддържа диалога в момент, в който ГЕРБ води институционална и медийна война срещу президентството.

“Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка над масата и

има моята ръка,

но неговите

съпартийци не

вадят ръцете си

изпод масата

и продължават да безчинстват. Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те”, продължи с резкия тон държавният глава.

Президентът нямало да приеме посланици да се бъркат в работата на българските институции. “Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат”, заяви Радев. Преди дни посланикът на САЩ Ерик Рубин каза, че българският кабинет трябва да внимава с избора на изтребител.

Очаквано президентът не подписа указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

Така Висшият съдебен съвет, който от вторник е с нов състав, ще трябва да прецени дали да гласува отново само Чолаков, дали да избира между него и втория кандидат - Соня Янкулова, или да започне процедурата отначало.

За нова процедура се обявиха двама от новите кадровици на съдебната власт. Настоящият председател на ВАС Георги Колев смята, че съветът може само да прегласува номинацията на Чолаков.

Той беше избран с 20 гласа “за” от предишния състав на ВСС в средата на септември. Малко след това Румен Радев намекна, че вероятно няма да подпише указа, защото новият председател на ключовата съдебна инстанция трябвало да бъде избран от новия състав на кадровия орган, който встъпи в мандата си на 3 октомври.