Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валят нови показания на мургави девойки срещу Христо Радев

Той: Те се подкрепят, особено когато става дума за пари

58-годишният Христо Радев от село Ново Паничарево - баща, дядо и директор на местното училище, се озова в ареста по обвинение за блудство.

Сигнал срещу него подаде бащата на 14-годишната Радостина Христова, която се оплака, че директорът Радев я целувал и галел дупето й в кабинета си.

Малкото селце край Приморско се разтресе от огромния скандал с интимен привкус, който изненада жителите му и хвърли петно върху доскоро многоуважаемия г-н директор.

За по-малко от седмица прокуратурата така се активира, че заваляха нови и нови свидетелски показания срещу Радев.

Най-новите са от 29 септември и 2 октомври, когато са разпитани бившата ученичка Гинка Йорданова, завършила основното училище в Ново Паничарево преди 5 г., и учителките Ина Христова и Йорданка Атанасова.

Мургавата Гинка твърди, че докато била ученичка, директорът посягал

и на нея. Учителките пък свидетелстват, че са чули от ученичките за "подвизите" на шефа си.

"Извършени са нови действия по разследването, които категорично подкрепят обвинението. Не само ученици, но и в училището са знаели за действията на директора. Разпитани са учители, които са потвърдили тези факти. Те са били наясно от миналата година. Едва след задържането на Радев са имали смелост да го заявят. Всички свидетели имат пряка зависимост от Радев - вътре в самото училище и семействата, от които са децата. Те се страхуват от него", заяви говорителят на районната прокуратура Христо Колев.

"От 25 г. съм в селото, всички ме познават. Едва ли от 1 г. съм станал непорядъчен, както се твърди. Никой в селото не се страхува от мен, напротив, аз винаги съм бил медиатор при решаване на конфликти", брани се Радев.

От прокуратурата заявиха, че е възможно до няколко дни срещу Радев да бъдат повдигнати още обвинения за други момичета, с които е блудствал. Но не уточниха колко.

"Ромите се държат, затова свидетелите срещу мен стават повече, особено когато става дума за пари. Всичко това е нагласено", настоява директорът.

Според източници на 168 часа защитата на Радев разполагала с показания на жители на ромската махала, които твърдели, че са

били агитирани

да свидетелстват срещу Христо Радев

На 27 септември той се появи с белезници в Съдебната палата в Бургас, но районният съд се оказа снизходителен и замени килията с домашен арест.

Така директорът се върна в Ново Паничарево, където съпругата му, също учителка, не смее да се появи на работа от срам.

Прокуратурата протестира изменената мярка, но на 3 октомври окръжният съд я потвърди и Радев отново се прибра у дома.

След като му бе повдигнато обвинение в блудство с непълнолетната Радостина Христова,

показания дадоха още три момичета

от същото училище, които твърдят, че директорът е посягал и на тях през последната година. Едната е братовчедка на Радостина, а другите две - нейни приятелки. Те не се оплакали в полицията, защото не вярвали, че ще вземат думите им на сериозно.

Не така стоят нещата с Радостина, която ако не друго, то е била решена да докаже обвиненията. Когато на 25 септември влиза в кабинета на директора Радев, тя включва записващото устройство на мобилния си телефон. По делото са предоставени два аудиозаписа, те са правени през около 15 минути.

На тях се чува как на няколко пъти

момичето казва:

“Не ме целувайте!”

Единият запис започва с въпроса "Как му беше името?", зададен от момиче, след това мъжки глас пита "На кой", а момичето отговаря "на директора".

Има и видеозапис, направен от бащата на Радостина Христо Христов, когато той, жена му и дъщеря им влизат в директорския кабинет, за да търсят сметка на Радев.

Бащата задава няколко пъти въпроса "Защо си налитал", на което директорът казва "Извинявай, да обясня...".

Според държавното обвинение двата аудиозаписа, направени от ученичката, отразяват обективно какво се е случило в директорския кабинет. Съдебно-техническа експертиза установила, че записите не са манипулирани.

"Подобно нещо не може да се твърди категорично само чрез прослушване, както е направено в случая. Необходимо е да се използват технически средства", коментира пред 168 часа адвокат Станко Кралев, който представлява обвиняемия Радев. Юристът обаче най-вероятно няма да поиска нова експертиза за автентичността на записите, тъй като те всъщност нямат доказателствена стойност.

"Съдебната практика ясно посочва - частен запис от мобилен телефон е негодно доказателство и изследването на неговата автентичност е заобикаляне на правилата", обясни бургаският юрист.

“Аз теб ще те наредя”, заканвал се бащата на Радостина

неведнъж по адрес на директора Христо Радев.

Не един и двама жители на Ново Паничарево споделят, че между двамата мъже имало стара вражда.

Самият Радев потвърди за нея, развивайки защитната си версия: "Това е вендета на три ромски фамилии от Паничарево, за които през годините съм вземал мерки спрямо правилника за вътрешния ред в училището. Те са крали от училището, бащата на въпросната ученичка Радостина беше откраднал дърва преди няколко години. Тогава писах жалба, хванаха го и се наложи да плати. Оттогава не минава ден, без да усещам омраза от него.

През 2010 г. дъщеря му Радостина дойде от Гърция, беше на 7 г. и не знаеше български, беше абсолютно неграмотна, тя е дете билингви. Приех я в подготвителната група, за да научи езика, но бащата искаше да е в първи клас, за да взема детски.

Подаде сигнал

срещу мен и аз

бях наказан",

разказва Радев.

За записите, направени от момичето, директорът казва:

"На 25 септември следобед ученичката Радостина дойде в кабинета ми, аз я бях извикал да си вземе личната карта. След малко се върна и се оплака, че е замазала картата. Казах й да не се притеснява, че ще й намерим друга. После дойде отново и искаше коректор. Усъмних се какво става. Започна да ме пита нещо, аз я попитах какво има предвид. Вече не помня какво точно казваше. Но явно беше нагласено. Говореше "Недейте да правите такова нещо, вие сте директор". Аз я попитах "Какво правя?"

В селото упорито се говори, че преди години по-голямата сестра на Радостина обвинила по подобен начин педагог от училището.

Докъде стигат слуховете и какво се говори за бащата на 14-годишната Радостина четете в хартиеното издание на "168 часа"