Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИСЕР ПЕТКОВ
БИСЕР ПЕТКОВ

Вдигат осигурителните вноски с 3,9% от 1 януари 2018 г.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от от 460 на 510 лв. от 1 януари 2018 г. Това съобщи социалният министър Бисер Петков.

От догодина с 3,9% ще се вдигнат и минималните осигурителни прагове по браншове и дейности. Социалният министър обяви решението си за административно определяне на праговете пред работодатели и синдикати, след като бизнесът бойкотира договарянето им. Работодателите отново се обявиха срещу вдигането на праговете и изобщо срещу съществуването им.

Петков мотивира увеличението с прогнозите за ръста на БВП, на средния осигурителен доход и прогнозната стойност на инфлацията. Той припомни, че миналата година нямаше административно повишение, а увеличението беше до позициите на минимална работна заплата. Ако праговете не бъдат повишени административно, в над 60% от дейностите те ще останат под минималната заплата, каза министърът. Там, където получената величина е под прага на минималната работна заплата (510 лв.), ще бъде приравнена, поясни той.

Догодина се очаква и пенсиите да се увеличат с 3,8%. Ще дам отговор с колко точно ще се вдигнат на 31 октомври, когато анализираме всички възможности на бюджета, каза след тристранката вицепремиерът Валери Симеонов. В предизборната програма на “Обединени патриоти” е залегнала 300 лв. минимална пенсия, напомни той.

Сблъсъкът на позиции за клас прослужено време се отложи за следващото заседание на съвета. Работодатели сезираха Комисията за защита от дискриминация по казуса. От КТ “Подкрепа” обясниха, че решенията на комисията имат законодателен характер, затова трябва да се изчака произнасянето ѝ.