Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Съд и прокуратура на нож заради гаранции от 500 лв. Рецидивистът Кирил Желев хванат да предлага монети на известния каналджия Радо Джентълмена

Докторант по културно-историческо наследство, елтехник и безработен се оказаха замесени в престъпна схема за пласиране на антики.

Срещу тях се води разследване за незаконно притежание на близо 1000 археологически предмета: 740 монети от различни епохи, накити, печати, части от статуетки на тракийски конници.

27-годишният докторант по културно-историческо наследство в института по библиотекарство Здравко Ковачев от Бургас и безработният Кирил Желев, на 46 г., също от морския град, са задържани в Елхово в началото на септември в компанията на 62-годишния местен електротехник Стоян Мечечиев.

Докторантът току-що е закупил 7 монети от елтехника.

Белезниците

щракват и за тримата

Те са отведени в ареста, а разследващите са доволни. На извънреден брифинг в Ямбол апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров заявява, че това е най-голямата реализация срещу иманяри в региона през последните 10 г.

Ден след брифинга обаче съдът в Ямбол пуска и тримата задържани срещу скромните 500 лв. за всеки.

Държавното обвинение е възмутено и веднага внася протест. Делото се гледа в Бургаския апелативен съд на 14 септември, като очакванията са, че разследваните за иманярство отново ще бъдат върнати зад решетките. Още повече че Кирил Желев веднъж вече е съден за същото. През 2012 г. той е арестуван от бопаджии в компанията на небезизвестния търговец на антики на високо ниво, известен с прозвището Радо Джентълмена, довериха източници на “168 часа”.

Апелативният съд обаче потвърждава решението на ямболските си колеги и обвиняемите напускат свободни съдебната палата в Бургас.

"Възмутени сме.

По време на арестите са открити

1000 предмета,

има експертна оценка от директора на музея в Ямбол Стефан Бакърджиев, че те са с културно-историческа стойност", коментира пред “168 часа” Любомир Петров.

Сред мотивите на съдия Пламен Синков да остави обвиняемите на свобода и да не завиши нито с лев паричната им гаранция е липсата на категорични данни по делото, че предадените и иззетите вещи са археологически обекти. Все още не е назначена експертиза, която да установи дали намерените артефакти са оригинални, отбелязва съдът.

От прокуратурата пък твърдят, че такава вече е поръчана, но тъй като откритите предмети са много и от различни епохи, експертизата ще бъде комплексна и ще се забави във времето. Което можело да се окаже златна възможност за обвиняемите.

Към момента не е налице опасност от укриване, а Ковачев, Мечечиев и Желев оказват съдействие на органите с обяснения, признания и

доброволно са предали вещите,

е контрамнението на апелативния съд.

В съдебната зала докторантът Ковачев, който имал интереси в областта на съвременните фалшификати на антики и техния пазар, разви тезата, че откритите вещи са отлични реплики, които изглеждат като стари. Той ги купувал заради научната си работа.

"Самият факт, че клиентът ми е закупил 7 монети за 130 лв., показва, че става дума за копия", заяви защитникът му адвокат Ангел Ангелов.

"Мислех, че монетите са фалшиви", сподели в съда Кирил Желев, за когото ситуацията е най-тежка, тъй като той все още е в изпитателния срок на условната си присъда за иманярство.

"И да са фалшиви, ти трябва да се пазиш като дявол от тамян от такива неща", не се сдържа съдия Синков.

Желев е

задържан за първи път за иманярство преди 5 г.,

но е в полезрението на антимафиотите като потенциален дилър на антики доста преди ареста.

Още в началото на 2012 г. в сектор "Трафик на културни ценности" към ГДБОП е получена информация, че мъж с инициали Р. И. от Тополовград, пребиваващ в Несебър, се занимава с иманярска дейност и сделки с културни ценности. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и използване на СРС-та разследващите стигат и до Кирил Желев.

Било установено, че двамата са открили вещи при разкопки на различни археологически обекти и притежават културни ценности, които искат да продадат. Сред антиките

имало накити, монети и други старинни предмети

Събрана е информация, че Желев и Р. И. поддържат контакт с мъж, известен в тези среди като Радо Джентълмена. Той бил познат на полицейските служби като лице, занимаващо се на сравнително високо ниво със сделки с движими културни ценности и изнасянето им в чужбина. При един от разговорите си с Радо Джентълмена иманярите си уговарят среща на бензиностанция ОМВ в Нова Загора. На 27 април 2012 г. Желев и сподвижникът му пристигат на мястото с пежото на Желев.

У себе си и в колата бургазлията носи множество монети, накити и други старинни предмети. След кратко време с “Ауди А5” на мястото пристига и Радо Джентълмена. Тримата мъже сядат в заведението към бензиностанцията. Желев и Н. С. споделят на каналджията, че са намерили старинни монети и други предмети, а Желев вади няколко самозалепващи се плика, в които са поставени различни старинни монети.

Антимафиоти атакуват тримата мъже точно, когато

Радо Джентълмена започва да разглежда монетите

Впоследствие Кирил Желев и сподвижникът му Р. И. са осъдени за притежание на повече от три археологически обекта, представляващи движими културни ценности - национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по законовия ред. Получават по 1 година с 3 г. изпитателен срок, като присъдите са потвърдени и на трите инстанции.

Списъкът с иззетите ценности е дълъг, а вещи лица уточняват, че монетите, сечени преди 1800 г., са движими паметници на културата. В допълнителната експертиза изследваните предмети са характеризирани като културни ценности. Установено е, че са материално свидетелство за човешко присъствие и дейност от бронзовата епоха, античността и Средновековието до ХIХ век и имат научна и културна стойност. Както и че произхождат от България, тъй като подобни или аналогични експонати се откриват при редовни археологически разкопки.