Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 1 май 2009 г. Наим също е изпаднал в кома. Вижте материал по темата на в. "24 часа" за драматичните събития оттогава:

3-кратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу отвори очи вчера и дори проговори след 4 дни в кома. Това съобщи за “24 часа” брат му Мухарем от клиниката в Истанбул, където бе приет легендарният спортист на 1 май. Той все още е в интензивното отделение на частната клиника “Д-р Сани Конук” в квартал Бакъркьой.
“Разпитваше ме какво става, как е бил през последните дни. Дори се нахрани с апетит. Сега чакаме последните резултати от изследванията, за да се разбере точно диагнозата”, обясни Мухарем, който е по-голям от 42-годишния шампион, който бе определен за състезател номер 1 на 20-и век от международната федерация по щанги.
Наим се почувствал зле след настинка и веднага бил приет в болница. Според лекарите има сериозни проблеми със здравето, защото сърцето му работило на 40% от капацитета си, а черният му дроб, както и част от белия били засегнати от заболяването.
“Всичко дойде от това, че той никога не е обръщал внимание на здравето си. Сега обаче няма как, ще трябва да се гледа”, обясни Мухарем.
В турските медии се появиха твърдения, че всичко е заради прекомерната употреба на алкохол и напълняването му през последните месеци. “Той стана широк, колкото е висок”, обясни българин, който го е виждал в началото на годината.
Правителството на Турция е взело всички мерки, ако се наложи щангистът да бъде транспортиран в клиника във Франция или Швейцария, за да бъде спасен животът му.
Лекарите са пратили изследванията в Европа, за да имат потвърждение за диагнозата.
Пред клиниката постоянно имало журналисти и фенове, които се интересували от здравето на щангиста.
През последните години Наим просто не се занимавал с нищо, а гледал единствено малкия си бизнес, който е свързан и с България. Той бе един от вицепрезидентите на международната федерация, но след това не бе избран на поста.
В турската пък въобще не го избраха, след като постави условие всички да го подкрепят за президентския пост. Опита се да стане безуспешно депутат и кмет на един от районите на Истанбул, но отново не успя на изборите.
“Отварям вестника една сутрин и какво да видя - Наим, който счупи всички рекорди, заспал пиян пред един бар Мъчно ми е не само за него, но и за всички, които положиха труд и усилия за неговото израстване като спортист. Но алкохолът и лошите приятели, нездравата среда около него го докараха до това плачевно състояние”, твърди пред вестник “Заман” заместник-председателят на турската федерация Халил Калъчоглу.
“Това са пълни глупости. Всеки се опитва да се изкара герой на гърба на брат ми. Сигурен съм, че ще се възстанови и след това ще си дойдем в България на почивка”, обясни Мухарем.
За разлика от Халил Мутлу Сюлейманоглу никога не е странял от нашите по време на големи състезания. Наим е състезателят с най-много световни рекорди в кариерата си, като обикновено излизаше на подиума едва след като другите приключваха.
За България той има световна и европейска титла, но олимпийските му отличия са всичките за Турция. Той бе първият в историята с три титли, след което постижението му бе изравнено от гърците Пирос Димас и Акакиос Какиасвилис и сънародника му Халил Мутлу. Нито един обаче не успя при опита си за четвърто злато.
Интересното е, че и четиримата най-големи щангисти в света не са родени в страните, които представляват.
Наим и Халил са родени и започват да се състезават в България, Димас е чист албанец, а Какиасвилис е грузинец, който преди Гърция записа участия за родината си, СССР и ОНД.
ТОВА Е СЮЛЕЙМАНОГЛУ
Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за първи път подобрява световен рекорд под ръководството на Иван Абаджиев.
На следващата година няма възможност да вземе участие в олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и другите съюзници на СССР. По време на възродителния процес името му е променено на Наум Шаламанов. По време на турнира от световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция, като бяга през прозореца на тоалетната. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство се опитва да попречи на участието му в олимпиадата в Сеул през 1988 година, но в крайна сметка отстъпва срещу парична компенсация. Комшиите плащат 1 милион долара.
Наим Сюлейманоглу печели златни медали на олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На игрите в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита в изтласкването и титлата отива при Николай Пешалов, който се състезава за Хърватия. След това прекратява кариерата си, като за кратко е и вицепрезидент на IWF.