Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-великите боксьори на всички времена си отиде на 95-годишна възраст.

Не, дами и господа, този бой не беше като днешните шоупрограми, в които главните действащи лица гледат да не се удрят много много, за да не им пострадат скъпоструващите муцуни.

В онзи велик мач на 14 февруари 1951 г. двамата боксьори не мислеха за физическата болка, не бягаха от опасността да загинат на ринга. Джейк Ламота и Шугър Рей Робинсън не отстъпваха нито на сантиметър пред противника. Кръв и пот се лееше като из ведро, а богопомазаните да се доберат до места в чикагската зала крещяха в екстаз. Накрая се случи немислимото - непобеденият в 128 мача на професионалния ринг Шугър Рей Робинсън прекланя глава пред Джейк Ламота. Точно тогава, след последния гонг и сред необузданите крясъци на тълпата, се ражда легендата за "Разярения бик".

С този прякор легендарният боксьор Джейк Ламота доживя до 95-годишна възраст. Кариерата му се оказа толкова пленителна, че чак великият Мартин Скорсезе през 1980 г. се нае да направи биографичен филм за боксьора, който съвсем естествено кръсти "Разяреният бик". В главната роля влезе не кой да е, а големият Робърт де Ниро, подкрепян от Джо Пеши. А когато има добра история, знаменит режисьор и уникални актьори, наградите не закъсняват. Де Ниро печели “Оскар” за най-добра мъжка роля, а втора златна статуетка е присъдена за монтажа на Телма Шунмейкър, чийто стил на работа се различава от този, използван в другите боксови филми като "Роки" например. Номинациите му са двойно повече, светът и критиците са харесали историята на железния боксьор Джейк Ламота.

Роден в бандитския нюйоркски квартал Бронкс, Ламота има всички шансове да се влее в редиците на местните престъпни организации. Спортът го измъква от дупката и едва на 20-годишна възраст той започва професионалната си боксова кариера. Началото е трудно. Все ще се намери някой по-опитен боксьор да му размаже муцуната. Ламота яде страхотен бой именно от Шугър Рей Робинсън, губейки пет поредни мача от далеч по-опитния си съперник. После идва онзи велик двубой, за който вече стана дума. Някогашният хлапак вече може да претендира за световната слава. Още повече, че успява да триумфира и в мача със считания за непобедим до момента Фриц Зивик.

Основното оръжие на Ламота сякаш не са тежките удари, а способността да издържа и на най-яките крошета. Озверелите противници го налагат безпощадно, но той не подвива крак. Специалистите по онова време казват, че брадичката му сякаш е направена от гранит.

Успехите на ринга му носят доста странни проблеми. Роденият в Бронкс биткаджия все не може да се докопа до мач за световната титла. Мениджърите увъртат, шампионите се страхуват да се изправят срещу толкова непримирим враг. И тогава се намесва мафията. Добре облечени и много опасни хора предлагат на Ламота да участва в нагласен мач. Задачата му е да понатупа съперника си Били Фокс, но накрая да загуби двубоя. А наградата освен пари е и обещание да получи шанс да се бие за шампионския колан.

Вече достатъчно популярният боксьор сключва сделката с Дявола и губи от Фокс през ноември 1947 г., а две години по-късно се урежда с мач за световната титла срещу Марсел Сердан. Последният се оплаква от жестока болка в рамото в средата на деветия рунд. С подобна контузия той няма никакъв шанс да отбива атаките на Ламота и на свой ред да нанася съкрушителни удари.

Разярения бик най-сетне е световен шампион. Големите акули в бизнеса планират среща-реванш, която ще привлече още повече приходи, но съдбата има други планове. Марсел Сердан загива в самолетна катастрофа, а Ламота защитава пояса си в мач с Тиберио Митри, след което побеждава Лорънт Даутхил в изключителен мач. Следват още зрелищни боксови срещи, преди да се стигне до поредния двубой на Разяреният бик със стария му враг Шугър Рей. В седмия им мач Ламота губи по точки след изключителни 13 рунда и загубата сякаш го прекършва. След това продължава с изявите на ринга, но така и не успява да се върне по пътя на победата. Приключва кариерата си с 83 победи, 19 загуби и 4 равенства.

След като се отказва, Разяреният бик отваря бар, след това втори и след години управлява верига от заведения. Снима се и в киното и участва в 15 филма, като в един от тях си партнира с великия Пол Нюман. Изключително активен е и в личния си живот, където се разписва със 7 брака и 6 деца. 95-годишният боксьор прекара последните си години в старчески дом, а официалната причина за смъртта му е пневмония.